Publicerad 6 april 2020 - 14:20

Arkivfoto: Johnny Olsson

Ännu en ansökan om skyddsjakt på oskygg varg: ”Vi har fått nog”

Premium

Den 2 april avslog länsstyrelsen Dalarna en skyddsjaktansökan på en oskygg varg. Redan efterföljande natt var vargen tillbaka inne i bebyggelse och därför har en tilläggsansökan nu skickats in till myndigheten.

Det var den 27 mars som Linghed-Hökvikens byamäns jaktvårdsförening skickade in en skyddsjaktansökan på varg. Bakgrunden till ansökan var att varg under en längre tid befunnit i sig inne i byarna. Det berättas om flera incidenter då varg varit nära människor, till synes utan rädsla. Bland annat ska en flicka ha förföljts av en varg. I samma område har det dessutom vargdödats en drevervalp samt några bagglamm.

Domstol: Rätt att skyddsjaga närgången varg

En vecka senare avslog länsstyrelsen Dalarna ansökan. I sitt beslut uppger myndigheten att de vargar som identifierats i området kommer från Björnåsreviret samt att det troligen är års- eller fjolårsvalpar som länsstyrelsen hoppas ska vandra därifrån.

Länsstyrelsen menar vidare att det inte går att binda de vargar som nu rör sig i området till attackerna mot drevern och bagglammen som inträffade i oktober 2019.

Beskedet: Ledande politiker vill inte ha närgångna vargar hos sig

Och att varg varit närgången mot människor i Linghedsområdet är heller inget som räcker för skyddsjakt. I stället hänvisar länsstyrelsen Dalarna till de så kallade tumreglerna som tagits fram av Viltskadecenter. I tumreglerna framgår att det först är vid ett vargangrepp på människa som det direkt bör beslutas om skyddsjakt på en eller flera vargar.

 

Oskygg varg kvar

Men redan natten efter att länsstyrelsens avslog skyddsjakten var det åter varg inne i byn. Därför har det skickats in en tilläggsansökan på varg.

”Redan natten till den 3 april kom snö och på morgonen fanns vargspår i och runt hela byn. Mellan hus och gårdar, i elljusspåret mm fanns mycket spår vilket kan intygas av länsstyrelsens naturbevakare.

Snart måste fåren med sina nyfödda lamm släppas ut vilket skapar en stor otrygghet och olust hos fårägaren. Vi bybor accepterar inte detta längre, vi har fått nog!
Undertecknad önskar därför att Länsstyrelsen Dalarna omprövar sitt beslut och skyndsamt ger tillstånd till skyddsjakt på 1 varg i det aktuella området”, står det i tilläggsansökan som undertecknats av Linghed-Hökvikens byamäns jaktvårdsförening samt en privatperson.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram