WWF ger 8,2 miljoner kronor till olika projekt som ska öka acceptansen för stora rovdjur. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Angående internationella analysen av referensvärdet: ”Frågeställningen något begränsad”

En norsk och en amerikansk forskare ska ge svar på om det svenska referensvärdet kan vara mellan 170 och 270 vargar. Jägareförbundets Gunnar Glöersen tror dock inte att något nytt kommer att komma fram.

Gunnar Glöersen, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Värmland och ansvarig i rovdjursfrågor för Jägareförbundet, ser inga större konstigheter med att Naturvårdsverket har engagerat forskarna Nicolas Dussex från Norge och Phil Miller från USA för att genomföra vetenskapliga analyser av vargens referensvärde i Sverige.

Begränsad frågeställning

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen. Foto: Kristoffer Pettersson

– Detta uppdrag till Naturvårdsverket kom från den förra regeringen. Jämfört med de tidigare underlagen så kan jag inte riktigt se vilken ny slutsats de skulle kunna komma med. Kort sagt tror jag inte att det kommer att ha någon dramatisk påverkan på sakfrågan, säger Gunnar Glöersen.

Han kan dock tycka att frågeställningen är något begränsad, det vill säga att forskarna ska analysera om det lägsta antalet vargar kan vara mellan 170 och 270 vargar och i så fall under vilka förutsättningar.

Skandulv byts ut

– Jag vet inte heller om en amerikansk forskare har tillräckligt med underliggande kunskap för att förstå komplexiteten i frågan. Skandulv har arbetat med detta tidigare, så det är väl logiskt att några andra tittar på detta denna gång, säger Gunnar Glöersen.  

Forskarna ska inledningsvis göra egna analyser som ska redovisas för Naturvårdsverket i slutet av detta år. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev