Anders-Erling Fjällås menar att det inte finns något intresse från samebyarnas sida att ”stänga” fjällen för jakt och fiske. Foto: Privat

Anders-Erling Fjällås: ”Det finns en obefogad rädsla”

Premium

Anders-Erling Fjällås är vice ordförande i Renmarkskommitténs sakkunniggrupp. Han är även vice ordförande i Svenska samernas riksförbund, SSR. Han menar att fjällen inte kommer stängas för jakt om samebyarna tar över ansvaret för upplåtelserna.

Anders-Erling Fjällås, Arjeplog, har precis klivit ur ett möte med Renmarkskommittén där sekretariatets förslag om vem som ska ansvara för upplåtelserna av småviltsjakten och fisket i fjällen diskuterats.

– Under hela resans gång har det funnits flera förslag som varit uppe för diskussion i kommittén. Det finns nu ett par förslag som man tittar på. I slutändan är det parlamentarikerna och regeringen som ska ta ställning till förslagen.

Hur skulle du vilja att förslaget såg ut?

– I grund och botten är vår inställning att Girjasdomen ska vara vägledande för hur framtida upplåtelse och förvaltning ska se ut, säger Anders-Erling Fjällås och fortsätter:

– Direktivet är tydligt med att Girjasdomen ska ligga till grund för eventuellt framtida förslag.

Osäkerhet

Han har förståelse för att förändringar skapar en osäkerhet.

– Men ibland kan jag tycka att det finns en obefogad rädsla. Det har aldrig varit tal om från samebyarna att stänga fjällen. Vi har aldrig haft den framtoningen. Vi är medveten om hur viktigt det är för lokalbefolkningen men även för gemene man att ha tillgång till jakt och fiske, säger Anders-Erling Fjällås.

Styra jakten och fisket

Han menar att det handlar om för samebyarna att på ett lokalt plan, på ett smidigt sätt, kunna styra jakten och fisket.

– Vi hoppas få till stånd ett flexiblare och mer lättanvänt system där du kan öppna och stänga områden. Girjas har gjort en variant, men det betyder inte att alla samebyar behöver göra på precis samma sätt, säger Anders-Erling Fjällås.

Han vill ge samebyarna ensamrätt till jakt och fiske: ”Stor oro i jägarkåren”

Han fortsätter:

– Jag är ganska övertygad om att upplåtelserna kommer fortsätta även om samebyarna får den möjligheten. Det finns starka incitament både på lokal, regional och nationell nivå som gör att samebyarna kommer vilja ha en fortsatt upplåtelse av jakten och fisket. Vi är ju en del av ett lokalsamhälle och har inget intresse att för sakens skull inte upplåta jakten och fisket.

Förbättringspotential

Anders-Erling Fjällås menar att om samebyarna lokalt får sköta upplåtelserna så finns det stor förbättringspotential.

Del 1: Fjälljägarens tankar om framtiden: ”Risk för kaos”

Talma sameby har stämt staten och vill ha ensamrätt till jakten och fisket. Staten å sin sida, genom Justitiekanslern, JK, hävdar att det funnits en konkurrerande markanvändning. Alltså att andra än enbart samer upparbetat en rätt till jakten och fisket inom området.

– Det är egentligen inget konstigt. Inom varje område kan du lokalt haft en väldigt stark närvaro av andra än renskötande samer, säger Anders-Erling Fjällås.

Rättslig prövning

Han menar att det bara är positivt att få ytterligare en rättslig prövning i frågan, förutom den som Högsta domstolen, HD, gjorde i fallet med Girjas sameby.

Del 2: Professorn som kritiserar kollegor och utredning: ”Kategoriska slutsatser”

– Får du flera fall så blir den bild som Girjas börjat måla bara tydligare och tydligare. Jag ser ingen farhåga med att det blir ytterligare en process. Däremot så bör man fundera över om man får ett utslag i HD om man ska fortsätta processa samma typ av fråga genom rättssystemet ytterligare en gång.

Anders-Erling Fjällås tycker det är viktigt att hålla sig till sakfrågan och så länge det görs kan allt utmynna i ett system som på sikt kommer fungera bättre än dagens system.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev