Publicerad 3 oktober 2018 - 11:38

Lösningsmedel för vapenvård gav sprickor i hylsorna. Ammoniak i lösningen har under ett års tid påverkat metallen. Foto: Privat

Ammoniak gav sprickor i ammunition

Sprickorna i Johan Lanäs ammunition har fått en förklaring. Ammoniakbaserat solvent har orsakat korrosion och skador på metallen i hylsorna.
– Det visar hur viktigt det är att alltid kolla ammunitionen innan man laddar vapnet, säger Jonas Ås, koncernchef för återförsäljaren Interjakt.

Förra helgen drabbades Torsbybon Johan Lanäs av att två patroner sprack under övningsskjutning. Vid den andra incidenten fick han brännskador i ansiktet när rökgaser pressades bakåt i geväret.

Vid kontroll hade de avfyrade patronerna sprickor i hylsbotten och tändhattsläget, och i kartongen fanns flera patroner med synliga sprickor.

 

Solvent orsakade sprickor

Där fanns också spår av en vätska, och med den en logisk förklaring till sprickbildningen i patronerna.

Enligt experter som Interjakts koncernchef Jonas Ås anlitat är det ett solvent för vapenvård som innehåller ammoniak som i det här fallet påverkat hylsorna.

En så kallad spänningskorrosion i metallen har över tid lett till sprickbildning.

– Samtidigt som vår kund köpte övningsammunition så köpte han också rengöringsutrustning för vapnet. På något sätt har solvent med innehåll av ammoniak läckt ur flaskan och samlats upp i kartongen med patroner, säger Jonas Ås.

 

Lång påverkan

Under ett års tid har ammoniaken påverkat metallen i hylsorna. Solvent innehåller ammoniak för att lösa bland annat koppar i gevärspipan, och i det här fallet har det även påverkat mässingen i hylsorna.

– Det är en rad faktorer som måste till för att få den här effekten, i det här fallet var det en av våra rengöringsprodukter som läckte, men det var inte ammunitionen det var fel på. Vi kommer självklart att ersätta kunden på alla sätt, säger Jonas Ås.

Ammoniak är starkt frätande på koppar, som finns i mässinghylsor. Foto: Privat.

Ammoniak fräter

Patronhylsor består av mässing, som är en legering av olika metaller där koppar ingår. Ammoniak är starkt frätande på koppar. Därför är det olämpligt att förvara lösningsmedel som innehåller ammoniak i samma utrymmen som ammunition.

– Det borde stå på flaskan, men hur många vapenägare känner till det? säger Johan Lanäs som drabbades av hylssprängningen.

Han är ändå nöjd över att ha fått en förklaring.

Samtidigt hoppas Johan Lanäs att andra vapenägare kollar upp sin förvaring och delar på rengöringsmedel och ammunition. I hans fall var sprickorna synliga, men ammoniakens påverkan på metall är inte alltid synlig.

 

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram