Publicerad 1 oktober 2018 - 13:38

Tydliga sprickor i hylsan visar hur rökgaserna gått bakåt när Johan Lanäs avfyrade övningsammunitionen. Foto: privat

Skadad ammunition gav skytt brännskador

Skadad fabriksammunition med spruckna hylsor förstörde under helgen Johan Lanäs nya Tikka T3. Själv fick han brännskador i ansiktet.
– Det var väldigt obehagligt, jag hade tur som klarade mig utan allvarliga skador, säger Johan Lanäs från Fensbol i norra Värmland.

Under helgen gick Johan Lanäs en jaktstig i Fensbol norr om Torsby. Johan hade plockat med sig

övningsammunition som han köpte samtidigt som han hämtade sin nya Tikka T3 för ett år sedan.

Det var ammunition i kaliber 308 W av märket Podium. Johan köpte åtta askar, priset var bra och han ville ha möjlighet att träna ordentligt med den nya bössan.

Några askar blev kvar förra året och de tänkt han skjuta upp under årets träning. Inför jaktstigen öppnade han en ny kartong.

Var femte patron i den aktuella asken har tydliga sprickor i hylsan. Foto: Privat

Lånade ett annat gevär

Redan när han avlossade första skottet hände något. Johan repeterade för att lägga i en ny patron, men upptäckte att slutstycket var skadat.

– Det var utdragaren och tändstiftet som skadats, delar låg lösa i patronläget, säger Johan Lanäs.

Då trodde han att det var fel på bössan. Utan att ha en tanke på att det kunde vara ammunitionen så la han tillbaka geväret  i vapenfodralet.

Johan Lanäs.
Foto: Privat

Johan Lanäs gick jaktstigen tillsammans med en kompis som hade samma kaliber på sin bössa, och Johan erbjöds att skjuta med det geväret istället. Han valde att använda sin egen ammunition.

Det var ett ödesdigert misstag.

– Jag sköt två skott med kompisens bössa, när jag sköt det tredje slog det eldsflammor bakåt upp i ansiktet på mig. Jag hade väl tur som klarade mig med brännskador på läpparna, säger Johan Lanäs.

Det visade sig att hylsan hade spruckit och satt fast i slutstycket. Rökgaser hade pressats bakåt och slog upp som eldsflammor. Trots brännskador på läpparna klarade sig Johan Lanäs utan allvarliga skador.

 

Skadade patroner

När chocken hade lagt sig kontrollerade han alla patronerna, och tio av femtio patroner i lådan hade samma skador på hylsan. Han hittade längsgående sprickor i hylsornas fot och in mot tändhatten. Flera av patronerna var ärgade och i kartongen fanns spår av fett eller någon form av kemisk reaktion. Krutladdningen i de skott han avlossade hade sprängt upp de redan skadade hylsorna.

– Försäljaren tyckte att jag borde kollat alla patroner innan jag stoppade dem i bössan men det ska man väl inte behöva göra när man köper fabriksladdad ammunition i en jaktbutik? Någon kontroll måste tillverkaren ha innan man skickar ut dem till kunder, säger Johan Lanäs.

Nu har han lämnat in alla kvarvarande skott och den trasiga bössan, och fått löften om att bli kompenserad. En vapensmed har redan börjat undersöka Johans Tikka T3, och förhoppningsvis har han geväret tillbaka innan älgjakten börjar.

– Jag klarade mig, men det kan finnas många patroner ute som är skadade. Det var väldigt obehagligt och jag hoppas att alla som har samma ammunition kontrollerar sina skott. Det här ska inte behöva hända, säger Johan Lanäs.

Johan Lanäs fick brännskador på läpparna och sveddes i ansiktet av rökgaser från den skadade övningsammunitionen.
Foto: Privat

Kan återkallas

Johan köpte sina skott på Karl Hedins bygghandel i Torsby. Där jobbar säljaren Johan Brattström.

– Johan kontaktade mig när det hände, och min första tanke var hur det hade gått med honom, jag känner Johan och han jagar i grannlaget, säger Johan Brattström.

Butiken säljer många patroner av märket Podium, och har tidigare inte haft några problem.

– Vi kommer självklart att kontakta återförsäljaren. Vi vet vilken batch det handlar om, men jag tror inte att det finns så många kvar ute i butikerna. Det är ändå ett år sedan den såldes, säger Johan Brattström.

Som en säkerhetsåtgärd kommer butiken att kontrollera all ammunition man har av märket Podium.

– Det syns så tydligt på hylsorna som Johan hade, med längsgående sprickor och sprickor ner mot tändhatten. I den här asken är de också ärgade, säger Johan Brattström.

Svensk Jakt söker ledningen för återförsäljaren för en kommentar.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram