En 29-årig man med kopplingar till en mc-klubb förlorar rätten att ha vapen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Medlem i mc-klubb förlorar sitt vapentillstånd

En man som varit medlem i en mc-klubb med kopplingar till Hells Angels förlorar rätten att ha vapen. Kammarrätten slår i en dom fast att mannen inte är lämplig att inneha skjutvapen då han rör sig i miljöer där vapen inte bör förekomma.

Polismyndigheten drog enligt Dagens Juridik in mannens vapentillstånd när man upptäckte att han var medlem i en klubb med kopplingar till Hells Angels. Mannen hade även erkänt ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott, och myndigheten gjorde den samlade bedömningen att mannens vapentillstånd skulle dras in.

 

Gillade inte

Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad. Han framhöll att omständigheten med medlemskap i en motorcykelklubb prövats i flera mål om vapentillstånd, men att det inte finns en enhetlig syn i frågan. I de fall domstolar gått på polismyndighetens linje har det vägt tungt om personen haft en ledande roll i föreningen.

Det hade mannen, enligt vad han själv påstår, inte haft. Han hade varit provmedlem, sålt t-shirts och förvaltningsrätten konstaterade också att han inte missbrukat sitt vapen.

 

Fick behålla vapen

Förvaltningsrätten ansåg att Polismyndigheten inte hade rätt att återkalla mannens vapen. Men domen överklagades till Kammarrätten i Göteborg, som nu gör en helt annan bedömning.

Kammarrätten anser att kopplingen till mc-klubben är en belastning. Genom sitt engagemang vistas 29-åringen och tar aktiv del av en miljö där skjutvapen inte bör förekomma.

Mannen har hävdat att han lämnat klubben, men det finns enligt Kammarrätten inget stöd för den uppgiften. Sammantaget anser rätten i sin dom att mannen är olämplig att inneha vapen, och hans tillstånd ska därför återkallas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev