måndag 20 september

Publicerad 26 maj 2020 - 20:45

I en studie om hur älgens hjärtfrekvens, temperatur och aktiviteter förändras med årstidernas växlingar har forskare vid SLU fått flera intressanta resultat.

I en studie om hur älgens hjärtfrekvens, temperatur och aktiviteter förändras med årstidernas växlingar har forskare vid SLU fått flera intressanta resultat. Foto: Kenneth Johansson

Älgens hjärta slår långsamt om vintern

Älgen sänker både kroppstemperatur och hjärtrytm om vintern för att spara energi, visar en studie som gjorts vid SLU i samarbete med norska Högskolan i inlandet.

Tolv älgkor i trakterna av Nordmaling söder om Umeå fick flera sensorer insatta. Det handlar om en temperatursensor i våmmen, en hjärtsensor under huden och i ett GPS-halsband en aktivitetssensor samt en sensor för att mäta omgivande temperatur.

På så sätt har älgarnas hjärtfrekvens, kroppstemperatur och hur mycket de rör sig, under ett helt år kunnat mätas, något som inte gjorts på älgar i deras naturliga miljö tidigare.

 

Betydligt färre slag

Under vintern sänker älgarna hjärtfrekvensen avsevärt, medan hjärtat klappar fortare varma dagar. Den högsta frekvensen som uppmättes var 71,9 slag i minuten den 26 juni, och den lägsta 40,5 slag den 6 mars. Genomsnittstemperaturen hos de tolv korna var den 10 juli 38,64 grader medan den uppmättes till 38,03 grader den 17 mars.

Forskarna vid Sveriges lantbruksuniversitet skriver i ett pressmeddelande att energiförbrukningen sjönk med 60 procent från det högsta värdet på sommaren till det lägsta värdet på vintern.

Älgens lägre kroppstemperatur och hjärtfrekvens på vintern tyder på att det är älgens sätt att spara energi under perioder med kallare klimat och begränsad tillgång till föda.

 

Ny kunskap

– Resultaten är mycket intressanta och bidrar med ny kunskap om djurens anpassningar till sin omgivande miljö. Det är spännande att kunna visa att en art som lever i områden med stora årstidsväxlingar, såsom älgen i norra Europa, kan minska sin ämnesomsättning genom att sänka både kroppstemperatur och hjärtfrekvens under perioden då tillgången på mat är mindre, säger Wiebke Neumann som forskar i viltekologi vid SLU.

Forskare varnar: Klimatförändringar hotar Sveriges älgstam

Studien ligger rätt i tiden, med tanke på klimatförändringen och hur ett för vinter anpassat djur som älgen påverkas av den.

– Älgar är känsliga för värme och mätningarna är också viktiga för att förstå hur älgar hanterar klimatförändringar såsom flera sommardagar med höga temperaturer och varmare vintrar, säger Wiebke Neumann i pressmeddelandet.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram