Foto: Roland Svensson

Det här är kosten som gäller – om älgen själv får välja

Älgar gör medvetna kostval när de betar ute i skogen. Helst väljer älgen videväxter, men om det inte finns gott om sådana, äter den gärna tall i kombination med blåbärs- och lingonris. Det visar nya forskningsresultat från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Undersökningen genomfördes i flera områden från Södermanland upp till Norrbotten. Forskarna samlade in älgspillning, som analyserades för att se vilka växter älgen ätit. Samtidigt samlades växtprover in för att analysera näringsinnehållet i de växter som ingick i älgarnas vinterdiet.

Motsvarar videväxter

– Vi ville undersöka om de vilda älgarna gör som djurparksälgarna; väljer mat som motsvarar videväxter i näringsinnehåll, säger Robert Spitzer, postdoktor vid SLU, i ett pressmeddelande.

Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris.

Robert spitzer

Resultaten visade att älgar i områden med lite snö och tillgång till olika växter helst valde en diet som bestod av tall och bärris.

– Kombinationen tall och bärris är en bättre balanserad kost för älgen än att bara äta tall eller bärris. Men finns det tillgång till videväxter så väljer älgen antagligen hellre dessa, säger Robert Spitzer.

Gynna tillgången

Men studierna visar att älgen gör så gott den kan utifrån den mat som finns tillgänglig. Är utbudet begränsat blir födovalet också det.

– Vill man hjälpa älgen att balansera sitt födointag så är en möjlighet att försöka gynna tillgången till videväxter och bärris i skogen. Älgen äter gärna en kombinerad föda om möjligheten finns, säger Robert Spitzer i pressmeddelandet från SLU.

Forskningsfakta

Forskningen är finansierad av Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket.

Här kan du läsa hela den vetenskapliga artikeln

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev