Två fall av afrikansk svinpest har konstaterats i Belgien. Nu växer oron för att smittan också ska få fäste i Danmark. Foto: Olle Olsson

Afrikansk svinpest sprider sig i Europa

Två fall av afrikansk svinpest har bekräftats i Belgien. Det är de första fallen i ett västeuropeiskt land, och i Danmark växer nu oron för att sjukdomen ska sprida sig.

Det är den danska tidningen Börsen som skriver om de två fallen i Belgien. Danmark exporterar årligen griskött för 11 miljarder danska kronor, och ett utbrott i Danmark skulle för förödande konsekvenser.

Danmark har beslutat att bygga ett stängsel längs gränsen som ska stoppa vildsvin som kan komma in från Tyskland. Samtidigt pågår försök att utrota alla vildsvin i Danmark.

 

Dansk oro

– Vi ska göra allt vad vi kan för att det inte ska komma nya vildsvin in i Danmark från Tyskland, med hjälp av det vildsvinsstängsel som ska sättas upp, säger Jens Munk Ebbesen, veterinärdirektör hos branschorganisationen Landbrug & Födevarer i en kommentar till tidningen.

De smittade djuren i Belgien har hittats nära byn Étalle i den sydöstra delen av landet, nära gränsen till Luxenburg och Frankrike.

De senaste åren har sjukdomen spridit sig i Europa och har bekräftats hos vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland. Det har gjort att EU agerat och uppmanat alla medlemsländer till insatser för att begränsa spridningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev