tisdag 21 augusti

Publicerad 17 juli 2018 - 11:43

Det finns enligt SVA en liten, men inte försumbar risk, för att afrikansk svinpest förs in i Sverige via importerat djurfoder. Foto: Mostphotos

Varnar för afrikansk svinpest i importerat foder

Torkan och foderbrist leder till ökad import av djurfoder. Nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för risken att föra in och sprida afrikansk svinpest via importerat foder.

SVA varnar för smittspridning  vid import av foder till lantbruksdjur. Även om risken bedöms som liten för en spridning av afrikansk svinpest via djurfoder så höjer myndigheten ett varnande finger. Generellt gäller att det foder du köper in ska ha god hygienisk kvalitet. Exempelvis kan förekomst av mögel och mögelsporer ses som brister i hanteringen.

Risk för att få en spridning av afrikansk svinpest kräver en kedja av händelser. Smittan finns bara i svin eller livsmedelsprodukter gjorda av fläskkött. Smittrisken gäller främst blod från smittade djur som kan finnas i hö, halm eller ensilage. När blodet torkar är smittorisken borta.

 

Döda djur i fodret

Om däremot en hel kulting skulle följa med i fodret är risken för smittspridning större. SVA förordar därför stor noggrannhet i hanteringen.

– Kan man välja så är det självklart i första hand bättre att välja foder från länder som inte har drabbats av afrikans svinpest, säger Erika Chenais, epidemiolog vid SVA.

Vid import och införsel av väl torkat hö och halm, av god hygienisk kvalitet, menar SVA ändå att sannolikheten för överföring av afrikansk svinpest via fodret är låg.

För att ytterligare minska sannolikheten kan råvaran lagras innan användning.

– I de länder som har afrikansk svinpest rekommenderar man en lagringsperiod på tre månader innan man utfodrar eller strör med halm hos tamgrisar, säger Erika Chenais.

 

Rekommendationer till djurägare

SVA har tillsammans med Jordbruksverket diskuterat frågan, och tydliga rekommendationer till djurägare och importörer av foder förbereds. Något importstopp från smittade länder är inte aktuellt, och inte heller provtagning av importerat foder.

– Risken är liten, även om den finns. Det handlar främst om foder från Baltikum och Polen. Rumänien har haft utbrott av afrikansk svinpest nu under sommaren. Vi kan inte riktigt förklara varför vi ser flera utbrott under den här tiden på året, säger Erika Chenais.

Torkan ökar även risken för mjältbrandsutbrott, som kan drabba både tamdjur och vilda djur.

 

Giftiga växter

Risken är också stor att det nu skördas grovfoder på marker som kan vara bevuxna med för djuren giftiga växter. Flera giftiga växter förblir giftiga även efter att de torkats eller ensilerats. Djuren får också svårt att välja bort giftiga växter i exempelvis ensilage, och ett exempel som nämns är växten stånds.

– Mjältbrandutbrottet 2016 i Östergötland upptäcktes under en period av torka. Tamdjur på sammanlagt sex olika gårdar och tre älgar drabbades av sjukdomen innan utbrottet kunde hävas med hjälp av bland annat vaccinering, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA.

Ursprunget till utbrottet av mjältbrand har inte hittats. Det kan möjligtvis förklaras av sprickbildning i jordskorpan på grund av torka, som vid senare regn gjorde det möjligt för mjältbrandsporer att tränga upp till marknivå. Risken för smitta ökar i samband med torka eller översvämningar på marker med ytliga mjältbrandsporer i jorden.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Den har under senare år etablerat sig i Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i östra delarna av EU, i Baltikum och Polen. I Tjeckien och Rumänien påvisades sjukdomen 2017.

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden.

Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamsvin och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäckts.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Svensk Jakt på Messenger
  Följ oss via Messenger
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Så blir älgjakten i höst
  Besluten län för län
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Hundfaror
  18 saker som är giftiga för hunden
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård

  Mest läst

   Jakten och valet

   Hur viktiga är jaktfrågorna för dig i det kommande riksdagsvalet?

   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se