Sveaskog förbereder sig för skyddsjakt på älg. Området norr om Harads i Bodens kommun har flyginventerats och vägar har plogats upp. Foto: Lars Nilsson

94 älgar i området där Sveaskog vill ha skyddsjakt

Premium

Sveaskog har flugit över området där bolaget vill skyddsjaga 32 älgar.
Överflygningen visade att det fanns 94 älgar i det aktuella området, uppger Sveaskog.
Med på överflygningen fanns även personal från länsstyrelsen och Skogsstyrelsen.

För två veckor sedan flög Sveaskog över det område norr om Harads i Bodens kommun, där det statliga bolaget vill skyddsjaga älg från helikopter.

– Överflygningen visade att det fanns 94 älgar i området och slår man ut det så har vi 124 älgar per tusen hektar i ungskogsområden. Vi vill skydda vår egendom, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef vid Sveaskogmarknadsområde nord.

Sveaskog vill skyddsjaga älg från helikopter

Området där Sveaskog vill skyddsjaga 32 älgar är cirka 2.000 hektar stort, varav cirka 700 hektar är ungskog i åldrarna fem till tjugo år.

– Överflygningen visar väldigt tydligt varför vi gör den här ansökan och det var mycket bra att länsstyrelsen och Sveaskog var med och fick se älgarna i det här ungskogsområdena, säger Mikael Lundberg.

 

Vandringsälg

Allt sedan 1980-talet har älgar märkts i området och flyttstråken är kända, enligt Jägareförbundet.

– Älgarna ska skjutas där de är på hösten och gör man inte det så hamnar man i den här situationen, säger Mikael Lundberg.

Sveaskog har i avvaktan på ett beslut från länsstyrelsen börjat förbereda för en skyddsjakt och plogat skogsvägarna i området.

 

Vem ska utföra skyddsjakten?

– Alla är välkomna att vara med. Dels vår egen personal och vi ser fram emot att jobba med jaktlagen i området, det är nog inga problem, säger Mikael Lundberg.

En del jägare i området är starkt kritiska till Sveaskogs agerande.

– Det är väntat att det blir kommentarer sen vill jag gärna utgå från att folk inte riktigt tänker sig in i den situation som råder. Har du 124 älgar på tusen hektar blir det konsekvenser. Gemene man är klok och vet man konsekvenserna kan man nog tänka sig i situationen, säger Mikael Lundberg och talar samtidigt om ett misslyckande för älgförvaltningen.

– Här har vi inte lyckats. Vi kommer framöver jobba mer med att få hjälp och en acceptans från samtliga parter i älgförvaltningen, att jaga mot den planmål vi har och att vi framför allt har en acceptans för planerna.

 

Älg från stora områden

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent och funktionsansvarig för jakt och viltförvaltning norr, menar att antalet älgar per tusen hektar egentligen är oväsentligt i sammanhanget.

– Det är känt sedan tidigare att det här är ett upptagningsområde för älgar vintertid. Och upptagningsområdet är enormt stort och det är inte konstigt att det samlas mycket älg här. Det behöver å sin sida inte betyda att det är en stark älgstam eftersom upptagningsområdet är så stort, säger Björn Sundgren.

Han fortsätter:

– Om det avverkats hårt i ett område så innebär det ju stora  ytor med ungskog som är skadekänsliga och då blir det märkbart när älgarna kommer dit på vintern. Kanske ska man också som stor skogsägare planera sina avverkningar på annat sätt i sedan länge kända vinterkoncentrationsområden.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev