Jägareförbundet har tilldelats ett treårigt organisationsbidrag ur Viltvårdsfonden. Foto: Lars-Henrik Andersson

43 miljoner om året till Jägareförbundet

Regeringen har beviljat Svenska Jägareförbundet ett treårigt organisationsbidrag ur Viltvårdsfonden med 43,3 miljoner kronor per år från 2022.

Marie Gadolin Publicerad 8 oktober 2021 - 08:13

Svenska Jägareförbundet får ett treårigt organisationsbidrag på 150 kronor per sålt statligt jaktkort, vilket beräknas bli cirka 43,3 miljoner kronor per år från 2022 till och med 2024.

Regeringen har också beslutat att ge förbundet ett verksamhetsbidrag om fem miljoner kronor för första halvåret 2022, för att säkerställa att viltövervakning, organisering och utbildning av trafikeftersöksekipage samt klövviltsförvaltning utförs. Upphandling för andra halvåret 2022 och framåt har påbörjats.

 

Minskad osäkerhet

Åke Granström.

– För förbundet och personalen är ett flerårigt organisationsbidrag bra, den osäkerhet som årligen funnits minskas nu. Det ger stabilitet och långsiktig trygghet vilket vi efterfrågat i många år, säger Jägareförbundets tillförordnade generalsekreterare Åke Granström.

Han är mindre nöjd med verksamhetsbidraget som han anser borde ha varit cirka 8,5 miljoner kronor för första halvåret 2022:

– Det hade varit logiskt både ekonomiskt och i förhållande till de upphandlingar som nu pågår.

 

Baylan: ”Långsiktigt”

Ibrahim Baylan (S).

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att ”Viltvårdsfonden under lång tid varit viktig för att finansiera en framgångsrik viltvård i Sverige men hur pengar har delats ut från fonden har fått kritik från bland annat EU-kommissionen”.

– Det finns ett stort ideellt engagemang hos jägare och mark ägare i vårt land, vilket spelar en avgörande roll för viltvården och regeringen har ingen intention att ändra detta. Organisationsbidraget syftar till att Svenska Jägareförbundet ska kunna fortsätta leda delar av  jakten och viltvården i Sverige långsiktigt, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

 

”Delar av beslutet är bra”

Peter Eriksson.

Jägareförbundets ordförande Peter Eriksson kommenterar beslutet på förbundets hemsida:

– Som många medlemmar och jägare i Sverige känner till delar vi inte regeringens juridiska uppfattning om behovet av upphandling. Men regeringsbeslutet innebär en stabilare finansiell grund att bygga vidare på och en långsiktighet vi har eftersträvat. Delar av detta beslut är bra.

Peter Eriksson understryker vikten av att det fortsatt är regeringen som fattar besluten i den här frågan, och att näringsministern var tydlig med att Jägareförbundet fortsatt har en viktig och långsiktig roll i att organisera jakten och viltvården i Sverige.

 

”Vi behöver öka tydligheten”

– Det var också bra att vi fick ett tidigt beslut inför kommande år. Nu behöver analysera regeringens beslut noga, informera internt och därefter fortsatta arbetet i denna viktiga fråga. Men min nuvarande uppfattning är att vi på kort sikt ska fokusera på att vinna de upphandlingar som Naturvårdsverket nu ansvarar för och som vi tidigare löste inom ramen för Allmänna uppdraget.

– På sikt behöver vi öka tydligheten i nyttjandet av Viltvårdsfondens medel, jägarnas pengar och klargöra Svenska Jägareförbundets roll i viltförvaltningen. Det kommer kräva arbete både med riksdag och regering för en robust och långsiktig framtida lösning, säger Peter Eriksson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram