43 miljoner kr till allmänna uppdraget

Regeringen beslutade den 20 december att Jägareförbundet får 43 miljoner kr för det allmänna uppdraget 2006. Pengarna kommer från viltvårdsfonden som finansieras helt av de svenska jägarna via jaktkortsavgiften.

Jordbruksdepartementet har i sitt pressmeddelande dock gjort en annorlunda framtoning i sin presentation av nästa års medel från fonden där man poängterar att en nyhet i uppdraget är att jaktsäkerheten i Sverige ska hållas på en hög nivå.
Bakgrunden till detta är, enligt jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist, jaktolyckorna under året där tre jägare förolyckats. Förbundet ska också rapportera till regeringen hur arbetet för att höja jaktsäkerheten i landet skett.
Riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen har inte tidigare hört talas om denna nyhet i uppdraget.
– Det är mycket bra att regeringen i år beslutat att, som tidigare med undantag av 2005, anvisa Jägareförbundets medel ur viltvårdsfonden för ett helt år. Det gör att vi kan planera och genomföra vår verksamhet på ett effektivt sätt.
– Svenska Jägareförbundet arbetar, och har alltid arbetat, hårt med jaktsäkerheten. Det tänker vi fortsätta med och det är naturligtvis bra att ha ett specificerat uppdrag i ryggen.
Hans von Essen anser dock att det är lite väl magstarkt att, som regeringen gör i sitt pressmeddelande, försöka utläsa någon slags trend, att jaktsäkerheten generellt skulle vara försämrad, av de tre olyckorna i år.

Dessutom får Naturvårdsverket en miljon ur viltvårdsfonden för information om rovdjur. Verket får också tre miljoner att fördela till sökande miljö- och naturvårdande organisationer för olika viltvårdsprojekt.

Naturvårdsverket får dessutom 16,4 miljoner ur viltvårdsfonden för 2006 till viltforskning. Av dessa ska minst 4,5 miljoner användas till forskning om rovdjur och 1,25 miljoner till basresurser för att driva Grimsö forskningsstation i Västmanland.
I övrigt kan nämnas 450 000 kronor till Svenska Naturskyddsföreningen för projekten pilgrimsfalk, havsörn och vitryggig hackspett.

Madeleine Lewander

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev