Foto: Göran Ekström

35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar

Forskning visar att cirka 35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar, så kallad infanticid. Det innebär att däggdjurshanar dödar ungar av sin egen art som de inte är fäder till. Det är ett beteende som även finns hos järv.

Vid ett tillfälle var två ­ungbjörnar dagligen ­synliga på grönbete intill en av Jämtlands vältrafikerade bilvägar. Morgon och kväll gick de helt lugnt och åt gräs på en odling, likt helt oberörda kor.

Problem med nära björnar: ”En väldig ökning av samtal till polisen”

Inte ovanligt i bland annat detta björnrika landskap, men att det var två yngre björnar i den förmodade åldern av två år fick en del personer att fundera på var honan höll till. Efter en tid var det ganska fullt längs väg­kanten av nyfikna människor som ­dokumenterade friskt med sina ­kameror.

 

Räddas från björnhanen

Många fick sig en ­trevlig stund när de på störningsfritt avstånd helt öppet kunde ­studera hur de lekfulla ungarna brottades och jagade varandra. Eftersom honan ­tidigare synts till i närheten förstod man att hon tillfälligt valt att lämna ungarna, då hon ­förmodligen sökt sällskap med någon hane i ­omgivningen.

Det var nämligen brunsttider.

 

Bra skydd

Är en hane inte far till ungar som han ­stöter på kan han lätt se dem som lättfångade byten, vilket honan är ­mycket medveten om.  Tydligen förstod hon också att den ­mänskliga närvaron var ett bra skydd mot detta hot när hon tillfälligt lämnade ungarna.

 

Läs även

Forskning: Människor ger björnungar bättre chans att överleva 

 

Göran Ekström

35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar

Mellan år 2005 och 2012 följde forskare 30 sändar­försedda björnhonor i Mellansverige. 19 av honorna klarade att skydda sina ungar medan elva av dem förlorade sina avkommor till björn­hanar.
Det var ett ganska väntat resultat, då tidigare ­forskning visat att cirka 35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar, så kallad infanticid.
Forskningen visar att de björnhonor som levt i omedelbar närhet till människor i högre grad klarade livet på sina ungar, än de björnhonor som hade sina revir längre från bebyggelse.
De närgångna honorna ­stannade i medeltal 783 meter från ­bebyggelse. Många vuxna björnhanar uppges inte vilja vara så nära människor och därför kan björnungarna överleva.
Studien visade dessutom att de björn­honor som väljer områden med tät vegetation i högre grad klarar livet på sina ungar. På så sätt kan de vara mycket nära människor, utan att människorna vet att de är där, konstaterade forskarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev