Björnar som uppehåller sig nära bebyggelse lockar ofta nyfikna människor. Polisen uppmanar allmänheten att lämna björnarna i fred. Foto: Helena Wendel / Mostphotos

Forskning: Människor ger björnungar bättre chans att överleva

Premium

Många människor är rädda för björnar och de är inte ­speciellt förtjusta i oss människor heller. Men forskning visar att björnhonor med ungar verkar söka sig nära människor i syfte att skydda sina avkommor mot ­hanbjörnar.

Jonas Kindberg.

Det är enbart under parningsperioden under vår och försommar som björnhonor med årsungar söker sig till trakter bebodda av människor. Forskare har kommit fram till att anledningen måste vara rädslan för hanbjörnar, som dödar ungar.

– Vi är ganska säkra på att det är så och att det inte är på grund av att de söker föda, säger Jonas Kindberg, chef på Rovdata i Norge, om fenomenet.

 

Problemindivider?

Även unga hanbjörnar kan upplevas som problemindivider nära människor under samma period.

– De ”får” heller inte vara i skogen för de äldre björnarna, säger Jonas Kindberg.

Han tror inte att björnhonorna som håller till nära bebyggelse kan leda till ökade konflikter med människor.

– Detta är något som har pågått väldigt länge.

 

Annorlunda beteende i USA

Jonas Kindberg beskriver björnar som intelligenta och mycket adaptiva. De söker sig nära människor nattetid eller i terräng där människor normalt inte rör sig, i branter eller tät skog.

Björnhonornas beteende för att skydda sina ungar mot hanbjörnar ser han som evolutionärt, något som utvecklats under lång tid, och jämför med björnens rädsla för människor.

– Vi har jagat björn i kanske 10.000 år, i  USA har de bara jagats i runt 100 år. Därför ser våra björnar människor som hot medan amerikanska björnar inte gör det, förklarar Jonas Kindberg.

Problem med nära björnar: ”En väldig ökning av samtal till polisen”

Ett annat exempel på det är att en björn som blir störd i sitt ide i princip aldrig går tillbaka dit igen. Björnar som historiskt sett gjorde det överlevde inte, de blev dödade av jägare i idet. Därför har evolutionen gått mot björnar som överger sina iden om de blir störda och björnar som är skygga för människor.

I fallet med björnhonorna som under parningsperioden söker upp mänsklig bebyggelse, är rädslan för att ungarna ska bli dödade av björnhanar uppenbarligen större än rädslan för människor.

 

Läs även

35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev