Det blir licensjakt i Norrbotten i höst. Under vårens skyddsjakt fälldes 60 björnar. Foto: Roger Arnefalk / Mostphotos

20 björnar får fällas under licensjakt i Norrbotten trots omfattande skyddsjakt

20 björnar får fällas under höstens licensjakt i Norrbotten. Länet delas in i två områden.

Länsstyrelsen i Norrbotten har nu tagit beslut om licensjakt på högst 20 björnar fördelade på 10 björnar i område 1: Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner och 10 björnar i resterade delen av länet.

Sammanlagt 60 björnar fälldes på skyddsjakt i länet. Trots detta beslutar Länsstyrelsen om Licensjakt på ytterligare 20 björnar.

 

Frekventa möten

– Vi har fått rapporter från olika delar av länet om björnar nära bebyggelse men också mycket rapporter från rennäringen och jägare om frekventa möten med björn. Det skapar en oro hos länsinnevånarna, något som också ska beaktas i förvaltningen, säger Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Den senaste inventeringen av björn i Norrbotten skedde 2016. Man beräknade då att björnstammen låg på drygt 500 björnar efter flera år av relativt höga kvoter på licensjakten. Sedan 2016 har björnobsen indikerat en växande stam.

 

Spillningsinventering

– Nästa spillningsinventering av björn är 2021. Förhoppningsvis leder det till att vi får ett facit på hur vi lyckats med vår förvaltning, säger Anna Danell Savela.

Sedan 2011 har björnstammen i länet succesivt minskats i syfte att minska skadorna på rennäringen. I april i år fastställde Naturvårdsverket en ny miniminivå för björn i Norrbotten.  Miniminivån sänktes då från 33 föryngringar till 22, motsvarande ca 220 individer. En ny förvaltningsplan med nya förvaltningsmål och intervall ska tas fram av Viltförvaltningsdelegationen det närmaste året.

Läs hela licensjaktsbeslutet för Norrbotten (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev