När snön har smält kan björnen övergå till annan föda än renkalvar. Foto: Roger Arnefalk/Mostphotos

57 björnar fällda på skyddsjakt i de nordligaste länen

Premium

47 björnar är hittills fällda under skyddsjakt i Norrbotten och 10 björnar i Västerbotten. Länsstyrelserna räknar nu med att ansökningarna om skyddsjakt kommer att ebba ut i takt med snösmältningen.

I Västerbotten har länsstyrelsen fått in 14 ansökningar om skyddsjakt på björn. 10 björnar är fällda hittills.

­– Snön försvinner fort och det finns redan en del barmark i renarnas kalvningsland, så vi utgår ifrån att det inte blir så väldigt många fler ansökningar som kommer in, berättar Michael Schneider, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Färre ansökningar

I Norrbotten har det hittills kommit in 52 ansökningar om skyddsjakt efter björn. Fram till i dag har 47 björnar fällts.

Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, uppger att sedan förra veckan har antalet ansökningar per dag minskat rejält, sannolikt till stor del på grund det minskande snötäcket.

– Vi bedömer att ansökningarna kommer att fortsätta minska, dels på grund av snöförhållanden, minskade möjligheter att dokumentera björn i renhjorden samt förbättrade möjligheter för ren att komma undan björn, men också då björnarna successivt kan övergå till annan föda såsom älgkalvar och vegetation, uppger Anna Danell Savela.

 

Eldades upp

Samtliga skyddsjakter i Västerbotten bedrevs i områden där samebyarna har jakträtt, uppger länsstyrelsen.

– Samtliga skyddsjakter bedrevs efter ansökan från samebyn på grund av de problem som rennäringen hade med respektive björn. Därför tillfrågades i varje fall samebyn om man ville behålla björnen efter genomförd jakt.  I några enstaka fall var samebyn intresserad, men beslutade efter jakten i alla fall att inte ta emot björnen eller björnarna. Därför omhändertogs samtliga 10 fällda björnar av länsstyrelsen för vidaretransport till SVA, säger Michael Schneider, vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev