En vilthandläggare vid länsstyrelsen menar att licensjakten på björn tidigare år kanske varit för blygsam. Därför finns nu ett rekordstort behov av skyddsjakter. Foto: Kenneth Johansson Foto: Kenneth Johansson

En vilthandläggare vid länsstyrelsen menar att licensjakten på björn tidigare år kanske varit för blygsam. Därför finns nu ett rekordstort behov av skyddsjakter. Foto: Kenneth Johansson

136 björnar fällda under vårens skyddsjakt i norr

Premium

Nästan dubbelt så många björnar har fällts under skyddsjakt i vår som rekordåret 2017.
Totalt har nu 136 björnar avlivats i de tre nordligaste länen och frågan är nu hur licensjakten påverkas och om länsstyrelserna underskattat storleken på björnstammen.

I de tre nordligaste länen har rekordmånga björnar avlivats under skyddsjakt. Enligt länsstyrelserna är anledningen den sena våren då bland annat vajorna inte tagit sig till kalvningsområdet utan blivit kvar i skogslandet där björnarna precis vaknat ur sitt ide. Att snön legat kvar så länge gör också att björnens predation på ren blir extra tydlig.

SLU-studie: Behövs inte skyddsjakt på våren för att minska björnpredation

I Jämtland har 39 björnar avlivats i vår. Det är betydligt fler än tidigare år.

– Vi vet ännu inte hur det här kommer att påverka licensjakten, säger vilthandläggare Nicklas Rumm vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

För blygsam licensjakt

Han konstaterar att licensjakten tidigare år kanske varit för blygsam. Björnstammen har helt enkelt underskattats.

Björnar ska inte längre eldas upp

– Tillväxttakten har nog varit för klent beräknad. Höstens björnspillningsinventering blir mycket viktig och utifrån den kan vi sätta kompassnålen för hur björnstammen ska förvaltas. Jämför vi tidigare års spillningsinventering med var björnarna avlivats under skyddsjakt så ser vi att dessa björnar varit i samma område på hösten, som på våren. Förmodligen är det så att få björnar fälls under licensjakt i de fjällnära områdena. Det kan bero på att det är svårare att jaga där på grund av besvärligare terräng. Vi får nu fundera över hur vi kan stimulera licensjakten på björn i dessa områden, säger Nicklas Rumm.

 

Beslut i juni

54 björnar har fällts i Norrbotten under skyddsjakt i vår.

2017 då 42 björnar avlivades i Norrbotten under skyddsjakt blev det heller ingen licensjakt eftersom det enligt länsstyrelsen då saknades ”förvaltningsutrymme för fortsatt beskattning.”

Ingen licensjakt på björn i Norrbotten

– Jag tycker ännu att det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar höstens licensjakt då vi även ska beakta björnobsen som ökat de tre senaste åren. Planen är att ha ett beslut om licensjakt innan utgången av juni månad, meddelar Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Vill inte uttala sig

43 björnar har i vår fällts i Västerbotten och där väntas resultatet från förra höstens björnspillningsinventering presenteras de närmsta dagarna. Länsstyrelsen i Västerbotten vill heller inte uttala sig i nuläget hur skyddsjakten kan komma att påverka licensjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev