Här i en stor ugn på SVA bränns de flesta björnar upp, som fällts under skyddsjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Björnar ska inte längre eldas upp

Premium

Merparten av de björnar som fälls under skyddsjakt eldas upp av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det vill Naturvårdsverket sätta stopp för och har tillsatt en utredning som ska ge vägledning om hur björnarna ska hanteras i framtiden.

Björnen tillhör det vilt som enligt lagen ska tillfalla staten, men bara så länge björnen är fredad. I beslut om licensjakt eller skyddsjakt upphör fredningsbestämmelserna. I jaktlagstiftningen finns utrymme för länsstyrelserna, som beslutar om licensjakt och skyddsjakt, att bestämma om hur den fällda björnen ska hanteras.

I dag står det oftast i länsstyrelsernas beslut (Norrbotten och Västerbotten) att en björn fälld under skyddsjakt ska tillfalla staten och omhändertas av polis och länsstyrelse som i sin tur skickar björnen till SVA. Där bränns de flesta björnarna upp.

2017 då totalt 71 björnar avlivades under skyddsjakt eldade SVA upp totalt cirka fem ton björn. SVA:s Erik Ågren sa då i en intervju med Svensk Jakt att han som jägare tycker det är synd att skinn, kranium och kött går till spillo.

 

Vägledning

SVA har därför varit i kontakt med Naturvårdsverket i frågan. Och nu har Naturvårdsverket tagit tag i saken.

– Vi gör en juridisk utredning för vi tycker också att det är bättre om djuret kan tas till vara än att det eldas upp, säger Jen Edgren, handläggare på Naturvårdsverket och som arbetar med frågor som rör statens vilt.

Hon fortsätter:

– Vi tittar på hur vi kan vägleda länsstyrelserna. Det är ju heller inte önskvärt att djuren blir liggande kvar i skogen. Vi måste reda ut frågan en gång för alla och komma fram till en lämplig hantering. Vi behöver reda ut de praktiska problemen; finns det någon som direkt kan ta hand om björnen och vems ansvar är det?

 

När ska utredningen vara klar?

– Den har precis påbörjats. I min värld vill jag få det klart så fort som möjligt. Men under det här året i alla fall.

Naturvårdsverket bestämde nyligen att överlämna rätten att besluta om skyddsjakt på björn till länsstyrelserna. Där står att djuret ska tillfalla jakträttshavaren och beslutet gäller från 1 juli. Därför menar Jen Edgren att det brådskar att bli klar med utredningen för att kunna ge länsstyrelserna vägledning om hur en björn fälld under skyddsjakt ska hanteras.

 

Praktisk hantering

– Vägledningen borde vara på plats till 1 juli men det tror jag dock inte kommer att hända.

En följd av utredningen kommer även bli att Naturvårdsverkets riktlinjer för skyddsjakt till vissa delar behöver skrivas om.

Jen Edgren säger att mycket handlar om att klura ut det praktiska runt hanteringen av en björn som fällts under skyddsjakt.

Att en fälld björn under skyddsjakt nu enligt Naturvårdsverkets beslut ska tillfalla jakträttshavaren betyder också en diskussion om äganderätten.

– I dag är tolkningen av hanteringen av djuret svår och det är den tolkningen vi behöver göra, framför allt eftersom det inte finns några förarbeten i frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev