Björnen får inte reduceras till ett skadedjur. Björnstammen ska i första hand förvaltas genom licensjakt, anser Jägareförbundets länsföreningar i Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet: Licensjakt ska reglera björnstammen

Premium

I en gemensam satsning agerar Jägareförbundet i de tre länsföreningarna Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland för en förändrad syn på björn och främst jakten på björn. Förvaltningen av björnstammen sker idag i ökad grad genom skyddsjakt på våren, vilket oroar medlemmar och förtroendevalda.
– Vi vill i mesta möjliga mån förvalta björnstammen via ordinarie licensjakt, skriver företrädare för Jägareförbundet.

Årets licensjakt på björn är avslutad. Under några intensiva jaktveckor har 291 björnar fällts i sju län.

Jägareförbunden i Region Norr konstaterar att det är en speciell jakt på ett omskrivet och respekterat vilt med krav på hög etik i jakten och tillvaratagandet av bytet.

 

Mål i förvaltningen

Myndigheter, ortsbefolkning, samer och jägare har alla ett intresse av att reglera björnstammens storlek.

”Jägarna ser också på många håll ett behov av att begränsa björnstammen då den tar ett större antal älgkalvar under försommaren. Det finns alltså en samsyn mellan många intressen att ha en stark men inte överstor björnstam,” skriver företrädarna i ett pressmeddelande.

Så långt drar alla åt samma håll, men det finns i Jägareförbundet en stark och växande oro över att allt mer av förvaltningen styrs mot skyddsjakter på våren.

 

Ett skadedjur

Kopplat till renarnas kalvning tas beslut om skyddsjakt från helikopter, där både honor och ungar avlivas. Efter provtagning eldas björnarna upp, vilket både är en kostnad för samhället och enligt Jägareförbundet ett enormt resursslöseri.

Företrädarna pekar på en risk att den här modellen av förvaltning sprider sig till flera områden och arter.

”Att skyddsjakt kan behövas anser de flesta är självklart men den ordinarie licensjakten måste ges ett så stort utrymme att behovet av skyddsjakter och andra problem som björnarna orsakar på sikt ska kunna minimeras,” skriver företrädarna.

 

Fertila björnhonor med ungar är fredade under licensjakten, vilket påverkar tillväxten i björnstammen. Foto: Mostphotos

Ett växande problem

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.

I Jämtlands län med landets högsta tilldelning under licensjakten på björn ser Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander ett växande problem.

– Det är olyckligt med skyddsjakterna, och även om vi i Jämtland har ett relativt stort utrymme för licensjakt så ser vi att vi ligger långt över förvaltningsmålen för björnstammen. Myndigheterna har både hängslen och livrem i förvaltningen, säger Gun Fahlander.

Med en licensjakt som fredar honor med ungar ökar andelen reproducerande honor i björnstammen.

– Det ser man. Möter man en björn i skogen så är det oftast en hona med en eller flera ungar, och det måste man ta med i beräkningen för björnstammens tillväxt, säger Gun Fahlander.

 

Ingen bra utveckling

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Norrbotten.

I Norrbotten är jaktvårdskonsulent Björn Sundgren oroad över utvecklingen.

– I Jämtland och Västerbotten finns det ändå en grundinställning att björnstammen ska förvaltas genom licensjakt, men i Norrbotten håller sig länsstyrelsen till en striktare tolkning och ser skyddsjakten som ett lämpligt förvaltningsverktyg. Det är ingen bra utveckling, säger Björn Sundgren.

Forskning har visat att licensjakt på hösten är ett bra sätt att kontrollera och förvalta björnstammen, på ett sätt som effektivt minskar skadorna på bland annat renkalv under våren.

– Vi är för en licensjakt som håller nere björnstammen på nivåer som minskar predationen på både älg- och renkalvar, säger Björn Sundgren.

 

Stötande hantering

K G Abramsson, ordförande, Jägareförbundet Västerbotten. 

K G Abramsson, ordförande i Jägareförbundet Västerbotten, ser de återkommande och ökade skyddsjakterna på björn som etiskt tveksamma.

– Det är stötande när djur som skyddsjagas därefter förstörs. Vi tycker att det är viktigt att vi istället genom ökad licensjakt tar höjd för de skador som björn bland annat orsakar rennäringen, säger K G Abramsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev