42 björnar fälldes vid skyddsjakter i Norrbottens län under våren. Foto: Kenneth Johansson

Ingen licensjakt på björn i Norrbotten

Norrbottens björnstam förvaltas numera enbart genom skyddsjakt. Det står klart efter att länsstyrelsen beslutat att inte tillåta någon licensjakt på björn i höst.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att ingen licensjakt är aktuell i Norrbottens län i år då senaste inventeringen visar på minskad björnstam och ett stort antal björnar redan skjutits under skyddsjakten.

 

Minskat med 33 procent

​Resultatet från spillningsinventeringen år 2016 visade på 506 björnar i Norrbottens län vilket är en minskning mot inventeringen från 2010, som visade på 760 björnar i länet.

Länsstyrelsen konstaterar i pressmeddelandet att björnstammen minskat med totalt 33 procent under tidsperioden 2010–2016. ”Avskjutningen på cirka 550 björnar under samma tidsperiod är en känd faktor som har haft påverkan på stammen”, uppger länsstyrelsen.

 

​42 björnar fällda i vår

Länsstyrelsen har beslutat att balansera stammen på den här lägre nivån, på 506 björnar, tills dess ett nytt förvaltningsmål är fastslaget av länets viltförvaltningsdelegation.

Under våren har det fällts 42 björnar på skyddsjakt i länet, vilket motsvarar en avskjutning på åtta procent totala stammen. ”I ljuset av ambitionen att stabilisera stammen på nuvarande nivå är länsstyrelsens bedömning att det inte finns något ytterligare förvaltningsutrymme för fortsatt beskattning av björnstammen genom licensjakt hösten 2017”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Fakta

2016 fick 30 björnar fällas vid licensjakt i Norrbottens län.

2015 var tilldelningen 35 björnar för länets licensjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev