Bäverns återkomst till Sverige har firats med ett seminarium på SLU, som nu gjorts publik på universitetets hemsida om bäver. Foto: Kjell-Erik Moseid

100-åring firas i dator nära dig

För 100 år sedan återutsattes bävern i svenska vatten. För att fira det arrangerade SLU ett seminarium med en mängd intressanta föredrag om bäver. Nu har dessa gjorts tillgängliga och finns att se i en dator nära dig.

100 år har gått sedan de första två bävrarna sattes ut i Bjurälvdalen i nordvästra Jämtland på initiativ av jämten och naturvårdaren Eric Festin.

Han beställde två bävrar från Norge till Skansen i Stockholm där de fick övervintra, innan en lång och mödosam transport inleddes.

Med hjälp av tåg, häst och vagn, båt och med mänskliga bärare var man slutligen framme vid Leipikvattnet i Bjurälvdalens mynning, där bävrarna återfick friheten.

Högtidligt tillfälle

I Svenska Jägareförbundets tidskrift återgavs det högtidliga tillfället av värmlänningen Sven Arbmans, som övervakade bävrarnas hälsotillstånd under den långa transporten:

”Det är nu morgon torsdagen den 6 juli. Klockan är två och fjäderlätta dimskepnader skrida ner på sjön från Bjurälfven i hvilken våra båtar glida in. Vi stanna vid en liten kanal gräfd av en medlem af Sveriges forntida bäfverstam. Här fira vi det högtidliga tillfället klockan 3.30 då bäfvern åter införlifvas med Sveriges fauna.”

I bäverns vagga – 100 år sedan bäver återkom

Bäver i dagar två

Firat bävern har man som sagt också gjort på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, nu 100 år senare.

Under två dagar och med en mängd föredrag presenterades den senaste forskningen och nya erfarenheter att använda i förvaltningen av den växande bäverstammen.

Föredragen har nu gjorts tillgängliga för alla och finns att se på SLU:s hemsida bävrar.se.

– Det blev ett stimulerande och intressant seminarium med bra blandning i publiken. Därför är det bra att ännu fler nu får chans att ta del av föredragen, säger projektledaren Göran Hartman i ett pressmeddelande.

Jakt och sjukdomar

Ett axplock bland ämnen och föredagshållare om bävern:

 • Bäverns återkomst – en historia om hopp.
  Sus Andersson vetenskapsjournalist, författare samt redaktör för bävrar.se.
 • Bävrar – skogslandskapets elefanter och termiter.
  Frauke Ecke, professor vid Helsingfors universitet och universitetslektor vid institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU.
 • Bäverjakt från 1970-talet till idag.
  Lars Björk, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Västmanland.
 • Sjukdomar hos bäver och Tillaga bäver.
  Torsten Mörner, docent i veterinärmedicin och tidigare statsveterinär.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev