Debatt: ”WWF bekräftar att symboler är viktigare än fakta”
REPLIK. WWF:s rovdjursexpert bekräftar nu att WWF menar att symboler är viktigare än fakta för en av Sveriges största miljöorganisationer. WWF anser att omklassning av en art vars antal ökat från nästan 0 när klassningen gjordes, till i dag över 19 000, är ”ett angrepp på det arbete som bedrivs inom EU för att bevara vår biologiska mångfald”.
I debattrepliken Vargens skyddsstatus är viktig, som gjordes på mitt tidigare inlägg, tackar rovdjursexperten Benny Gäfvert EU-lagstiftningen för att de stora rovdjuren har haft en positiv utveckling.
WWF väljer därmed att bortse från att de två länder i EU som i dag hyser de största och mest kompletta stammarna av rovdjur (Finland och Sverige) är de som mest aktivt, och under hot från WWF med flera, motsatt sig att låta sig styras av statiska listor som skrevs för snart 40 år sedan. Listor som beslutades av länder som, med få undantag, hade utrotat samtliga sina stora rovdjur.
Sverige och Finland har gång på gång visat att en adaptiv viltvård baserad på fakta, forskning och aktivt deltagande av de som lever närmast naturen, är det som bäst garanterar en långsiktig positiv utveckling av den biologiska mångfalden.
Ändamålet helgar medlen
WWF:s expert bekräftar också att man stödjer de påståenden som framförs i deras öppna brev till EU:s ordförande.
I brevet påstås det att EU låter sig påverkas av att:
”… the discussion of this issue has so far been largely dominated and driven by farming industry and hunting interest representatives, who are keen to position themselves as speaking on behalf of rural communities.”
Som bevis för att lantbrukare och jägare, som i allra högsta grad själva är påverkade, inte borde uttala sig på vägnar av de som lever med de stora rovdjuren hänvisar WWF till resultat från en undersökning. Denna nyligen gjorda undersökning genomfördes av Savanta på uppdrag av bland annat Djurskyddet Sverige och World Animal Protection, Sweden.
Extrema organisationer
Fram till idag är det bara Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen som, i sin jakt efter stöd, offentligt hänvisar till den undersökningen.
Jag tycker det är anmärkningsvärt att nu även WWF säger sig stödja en undersökning, där man bara offentliggör tolkningar – utan att visa hur frågorna formulerats, och där definitionen av om de som svarat kan definieras som ”rural” – alltså ”landsbygdsbor” – eller inte styrs av (citat direkt från rapporten):
”When entering the survey and prior to accessing the content and aims of the survey, participants were asked if they live in a rural area. If the answer was negative, they could not conduct the survey. This question allowed us to filter rural residents according to their perceptions, a crucial factor when assessing whether their viewpoints are accurately reflected in policy-making decisions.”
Det här är argument och hantering av ”fakta” som jag förknippar med extrema organisationer och som jag hade hoppats slippa se användas av Sveriges två största miljöorganisationer.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.