onsdag 1 maj

Opinion

Självklart ska barn få ledigt från skolan för att följa med föräldrarna på älgjakt. Stöd för detta finns i skollagen och förarbetena till den, skriver debattören. Foto: Boo Westlund

Debatt: ”Visst är älgjakt en enskild angelägenhet”

Måndagen den 9 oktober börjar älgjakten i södra Sverige. Tiotusentals jägare söker sig ut i skog och mark denna vecka. Flera av dessa jägare har, liksom jag, barn i skolålder. Men på godtyckliga grunder får inte alla barn ledigt.

Hur och när och varför ett skolbarn kan få ledigt regleras i 7:e kapitlet 18:e paragrafen i skollagen.

Min son fick sin ledighetsansökan beviljad med vändande skolväska. Värre var det för barnen i skolan i grannbyn. Där avslogs ledighetsansökningarna av rektorn med orden: ”Älgjakt är ingen enskild angelägenhet”.

Men vad är då enskild angelägenhet?

En semesterresa till Thailand? Kanske.

En släktings begravning? Definitivt.

 

Älgjakten en högtid

Går man in och läser om enskild angelägenhet på Skolverkets hemsida hittar man efter lite letande följande formulering i ett faktablad om ledighet:

”Vad som utgör en enskild angelägenhet anges inte i bestämmelserna. I förarbetena ges som exempel att det skulle kunna vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider.”

På landsbygden är älgjakten på många håll definitivt att jämföra med en högtid.

Lokalt har den av folklivsforskare beskrivits som en högtid präglad av återvändande. Många som flyttat från en bygd återvänder för att just jaga älg och träffa gamla vänner och släktingar.

 

Typisk okunskap

Att bortse från älgjaktens sociala betydelse är typiskt för de som inte kan något om älgjakt, för de som inte förstår hur mycket mer utöver fällandet av ett par djur älgjakten är.

Att inte se älgjakt som en giltig grund för ledighet i enighet med förarbetena till skollagen är ett uttryck för en urbaniserad syn på naturen kombinerat med en okunskap och okänslighet om landsbygdens traditioner, så som de utvecklats under andra halvan av 1900-talet.

Leif Häggström

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.