tisdag 3 oktober

Opinion

Debatt: Vill Naturvårdsverket ha vargjakt?

Licensjakt är effektivt, säger Naturvårdsverket. Men vill Naturvårdsverket ha vargjakt?

Frågan inställer sig naturligtvis efter gårdagens besked. Först pratar man så varmt om att licensjakt är effektivt och nödvändigt för att kunna förvalta vargstammen. Sedan bestämmer man de faktiska reglerna så att det absolut inte finns en chans att detta spektakel kan bli effektivt.

Man fastställer jakttiden till 1–-15 februari. Varför 15 februari – varför inte söndagen 16 februari också? Det medför att vi har 2,5 helger på oss. Fem dagars vargjakt ska alltså lyckas plocka bort flera hela revir, vilket ju är målsättningen. Det är nämligen så att de flesta jägare jobbar i veckorna och har inga möjligheter att jaga då. Det är också så att förutsättningen för att jaga är att det finns spårsnö. Helst snö som är ett par dagar gammal, inte mer, för då blir det omöjligt att särskilja färska spår från gamla.

Skottförbud
Naturvårdsverket vill också att man bara ska skjuta en varg, sedan är det skottförbud i det reviret tills länsstyrelsen besiktat vargen vilket ska ske inom ett dygn. Har man spårkontakt med en vargflock ska alltså denna få upp till ett dygns försprång innan man får fortsätta. Var den vargflocken då är kan ju alla förstå.

Eftersom vargar har en tendens att dra käpprätt åt andra marker om de blir störda torde chansen att kunna fortsätta jakten efter besiktningen vara små.

Med kännedom om vilka problem man hade i södra Sverige vid skyddsjakten efter Kynnatiken för något år sedan inser man att vargjakt inte är lätt. Från denna tik som hade gps-halsband fick man positioner varje morgon. Man hade också 200 jägare till sitt förfogande. Ändå tog det tre veckor innan tiken kunde avlivas.

Hela vintern behövs
Även om vi hade fått hela vintern på oss skulle det mycket till för att ta bort hela revir om man bara får skjuta en varg i taget. Varför har man bestämt detta? Självklart borde det vara så att så fort ett djur är konstaterat dött skulle man få skjuta nästa. Så går ju jakt till vad gäller andra djurarter.
Den enda förklaring till detta jag kan tänka mig är att Naturvårdsverket egentligen inte vill ha vargjakt, men efter riksdagens beslut häromsistens är tvungna. Det här är verkets sätt att obstruera det hela.

Nästa år behöver vargjakten börja 1 augusti och hålla på till i mitten av februari. Först då skulle det finnas en liten men rimlig chans att plocka bort ett helt revir.

Hans Boström
Rovdjursansvarig, Jägareförbundet Örebro

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.