Skottets placering och skyttet under gåsjakten är många gånger viktigare än valet mellan bly- och stålhagel, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Viktigast är var gåsen får skottet”

Det är obestridligt att blyhagel är det effektivaste vid i stort sett all jakt. Den dödande kraften i både det enskilda haglet och svärmen som helhet är i allmänhet betydligt större än i stålhagel.

Jag håller emellertid inte fullt ut med signaturen Johan i debattartikeln ”Jägare vill ha direkt dödande skott”. Jag har själv testat stålhagel US 4 i liten skala vid gåsjakt och samtliga beskjutna gäss har varit hur döda som helst när de slagit i backen.

Det skjuts väldigt många dåliga skott mot gäss, tyvärr ibland även av undertecknad, väldigt erfaren jägare. Man missbedömer hållet, eller skjuter helt enkelt uselt.

 

Håll mot huvud och hals

Det viktigaste vid all gåsjakt med hagel är att aldrig skjuta på långa håll. Vad som är långt håll varierar med skyttens kunskaper. För den ene kan 20 meter vara ett långt håll, medan den andre kanske kan skjuta bra ut till 30 meter. Sedan börjar det bli för långt för de allra flesta.

En gås ska alltid skjutas/träffas i huvudet och halsen. Man vill ju inte ha hagel i bröstbitarna.

Skjuter man aldrig längre än på 20–24 meter, och i bra vinklar så är det egentligen ganska lätt att fälla en gås, och vad man har för skott i bössan spelar heller inte så stor roll. Man träffar i huvudet och halsen, och gåsen dör omedelbart.

Jag brukar tänka: peka på näbben och gå fram en meter, så faller gåsen. Är hållet riktigt kort, 10–15 meter, kan det räcka med en halvmeter framför näbben.

 

Öppen borrning

Och så skjuter man med öppen trångborrning, cirka kvarts trångborrning, gör det inget om man kommer någon decimeter eller två fel. Använd gärna bulvaner, och skjut över dem. Fällande fågel är lättskjuten. Skulle gåsen hinna landa kan man enkelt träffa huvudet! Se dock upp så hunden inte är ute och apporterar!

Är hållet eller vinkeln det minsta tveksamt avstår man från skott. Det kommer ju oftast fler tillfällen.

Gässen är fantastiska att beskåda, värda att djupt respektera, och man kan njuta bara av anblicken och situationen. Och så riskerar man inte en obehaglig skadskjutning, en knäckt vinge eller ännu värre buk- och benskott, som man vet leder till gåsens död. Oftast kan man inte få fatt i fågeln, inte ens med en riktigt bra hund. Även om det var blyhagelpatroner i bössan.

 

Gåsjägarn på slätten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.