fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Vi jägare tar sikte på nya mål”

När vi utmanar varandra på skjutbanan lär vi oss att känna våra begränsningar, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Tidigare i år beslutades det om en ny träffbild för älgfiguren, med en mindre målbild än tidigare. När vi medlemmar i Jägareförbundet vågar ställa höga krav på oss själva på skjutbanan tror jag vi kommer att nå nya höjder på skjutbanan, men dessutom inom inte helt väntade områden.

Att utveckla mitt eget skytte var något jag minns väl från första gångerna jag var på banan. Mina första skott missade tavlan helt och hållet, och det var åtskilliga dagar på banan som gick åt för att lära mig hantera rekylen från en mauser .30-06.
Det blev snabbt uppenbart att det är övning som lägger grunden till ett bra skytte.

Känna sina gränser
Att utvecklas som skytt handlar inte bara om att kunna träffa målet, utan även om att veta när man ska avstå från skott.
När vi utmanar varandra på skjutbanan med olika hastigheter, avstånd eller mål ger vi oss möjligheten att själva känna igen när vi kan göra fel.
Vi är inte perfekta. Ibland går det för snabbt. Ibland är målet längre ifrån än vad man tränat på. Ibland hinner man inte urskilja om det är ett lovligt djur precis på den jakten.
Det finns många situationer du kan ställas inför då det är bäst att avstå. Därför ska man aldrig pressa någon att skjuta. Ett avlossat skott är ju trots allt oåterkalleligt.

Beröm kamraten
Ta i stället tillfället i akt och beröm dig själv eller din kamrat för att denne kunde känna igen en situation där denne inte kände sig helt säker på att klara att sätta ett bra skott. Det är först i stunden man erkänner att man inte är perfekt som man kan utvecklas.
När jag sätter ord på mina svagheter blir det lättare för mig att förstå hur jag måste arbeta för att bli bättre. Dela upp ditt mål i mindre, mer uppnåeliga delmål så ska du se att du snart börjar röra dig i rätt riktning.
Faktum är, att redan när du tog jägarexamen fick du en inblick i hur det är att metodiskt jobba dig fram till ett mål.
När vi minskar träffbilden på älgtavlan visar vi prov på att kunna tydligt avgränsa våra mål. Det tror jag kommer leda till att vi medlemmar i Jägareförbundet kommer att bli bättre skyttar, ta bättre beslut och få ut mer av livet.

Carl Vigren

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.