torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Vi socialdemokrater håller vad vi lovar”

Regeringen föreslår ändringar i reglerna för småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen. Förslaget ska nu ut på remiss. Foto: Kjell-Erik Moseid

År av att vara i opposition med väldigt små möjligheter till att genomföra förändring har bytts mot en S-ledd regering med möjlighet att förändra. Vi är mycket glada att år av arbete nu har resulterat i att regeringen nu skickar ut ett förslag kring småviltjakten på remiss. 

Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att förvalta våra naturresurser och de vilda djuren. Vilt är en begränsad och gemensam resurs. Om vi förvaltar vårt vilt på ett bra sätt, med balans mellan tillgång och avskjutning, kommer vi också få vilt som mår bra. Tillgången på vilt påverkas av det lokala jaktuttaget, men även av vad som händer utanför Sveriges gränser, såsom globala miljöförändringar. Detta betyder att förvaltningen på lokal nivå är kopplad till flera andra nivåer; regionalt, nationellt, europeiskt och globalt.
 
Ökade förväntningar
Redan när Sven-Erik Bucht tillträdde som landsbygdsminister lyfte han frågan om fjälljakten, vilket förståeligt har ökat förväntningarna. Jägare, naturorganisationer, samebyar och turistföretagare med flera har mycket riktigt väntat på att regeringen ska presentera ett förslag som ger bättre ordning och reda i småviltjakten på statens marker ovan odlingsgränsen.
År av att vara i opposition med väldigt små möjligheter till att genomföra förändring har bytts mot en S-ledd regering med möjlighet att förändra. Vi är mycket glada att år av arbete nu har resulterat i att regeringen nu skickar ut ett förslag kring småviltjakten på remiss. En remiss som vi hoppas att många tar sig tid att svara på. Regeringen har lagt fram förslaget bland annat för att komma till rätta med det i vissa delar av fjällen stora slitaget och hårda jakttrycket, som till stor del beror på utländska jägare.
 
Ut på remiss
Vårt förslag innebär dock även att den som inte är fast bosatt i Sverige, men är EES- eller EU-medborgare och har uppnått en närmare anknytning till Sverige likställs med den som är bosatt i här. Efter remitteringen av promemorian kommer regeringen att ta del av remissinstansernas synpunkter och ta ställning till dem. Förordningsändringen beräknas kunna träda i kraft tidigast den 1 april 2016.
Den förändring som föreslås kommer inte i sig att ha några omedelbara ekonomiska eller administrativa konsekvenser. Utländska jägare, som enligt nuvarande regelverk har rätt att bedriva småviltsjakt, kan komma att påverkas av den föreslagna ändringen genom att deras rätt till jakt begränsas. Exakt hur begränsningen blir beror på hur Jordbruksverket utformar sina föreskrifter och tolkar begreppet ”närmare anknytning till Sverige”.

Ändrade föreskrifter
Den föreslagna ändringen kommer att utgöra grund för ändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och därmed även länsstyrelsernas beslut om jakträttsupplåtelser i respektive län.
Den Svenska jakten och viltvården är en tradition viktig att bevara, samtidigt som kopplingen till fritids- och turistnäringen erbjuder stora utvecklingsmöjligheter. På det sättet är jakt och viltvård också av stor betydelse för sysselsättningen på landsbygden. Hela Sverige ska leva och utvecklas och vi socialdemokrater kan snart bocka av ännu ett vallöfte.
Isak From (S) riksdagsledamot Västerbotten
Viltvårdsansvarig i riksdagsgruppen
Helen Pettersson (S) riksdagsledamot Västerbotten

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.