söndag 21 april

Opinion

Debatt: ”Vi behöver fler yngre jägare”

Antalet jägare har under de senaste åren sjunkit och genomsnittsåldern stigit. Att vända den här trenden är tyvärr inget som kan lösas genom stödutfodring och minskat predatortryck. Men om vi fick in jägarexamen på schemat i landets skolor skulle mycket vara vunnet.

Jakt är något som vi människor har ägnat oss åt sedan urminnes tider. Utvecklingen har lett till att vi idag har större kunskap än någonsin om de olika jaktbara vilten.
Vi har koll på hur stora viltstammar vi har i Sverige, med allt från deras genomsnittsålder till hur dessa stammar mår överlag. I utbyte mot att vi bedriver viltvård, så får vi det mest ekologiska och närproducerade köttet som finns att tillgå.
Att prata om allt som har med jakt och viltvård att göra kan vi ägna en hel evighet åt.
Frågan är om vi ägnar tillräckligt med tid åt det som överhuvudtaget möjliggör en fungerande viltvård i våra svenska skogar. Jag syftar såklart på oss jägare. Hur mår egentligen jägarkåren?

Åtgärder krävs
Trenden är tydlig. Antalet jägare har under de senaste åren sjunkit och genomsnittsåldern stigit. Att vända den här trenden är tyvärr inget som kan lösas genom stödutfodring och minskat predatortryck.
Åtgärder som leder till att vi får fler unga jägare behövs. Tyvärr varar inte ett människoliv i all evighet, och därmed är jägarkåren i ständig omsättning. Problemet uppstår när det är fler jägare som varje år tar sina sista steg ute i den vackra naturen, än nya jägare som tar deras plats. Detta kan liknas vid ett företag som år efter år går med förlust.
Förr eller senare tar pengarna slut och företaget försätts i konkurs, om inga åtgärder vidtas. Låt inte fallet bli så med oss jägare.

Annat som lockar
Det är hög tid att angripa problemet i rätt ände och få fler unga förmågor att intressera sig för jakt och viltvård. Jag vet själv att det finns många unga människor som har ett intresse för jakt, men aldrig riktigt kommer till skott.
Det är skola, andra fritidsaktiviteter och arbete som gör att steget till en fullbordad jägarexamen aldrig blir av. Jag är idag glad att jag själv tog jägarexamen i unga år och kan relatera till att tiden redan då, trots en ålder på 16 år, inte var obegränsad.
Att fler skulle ta det steget tror jag skulle göra en märkbar skillnad för jägarkåren. Problemet är hur vi ska få fler att göra det.  

Enkel lösning
Denna problematik har jag funderat över länge och därför kommit fram till en simpel lösning. Jag skulle vilja se att fler skolor erbjuder jägarexamen som ett individuellt val i undervisningen. Lösningen är inte ny på något sätt, utan problemet är att det nämns alldeles för lite om den.
Trots att det kanske inte skulle lösa alla problem med en åldrande jägarkår, så tycker jag idén är genialisk. Vi skulle inte bara få fler nya och unga jägare varje år, utan jägarexamen skulle också kunna fungera som ett ypperligt komplement till undervisningen som bedrivs på framför allt högstadiet, men även gymnasiet.
Det finns mig veterligen inget annat ämne som kan kombinera gymnastik, hem- och konsumentkunskap, biologi, fysik, historia, samhällskunskap och svenska i en och samma kurs.
Att ha en fungerande jägarkår är viktigare än folk och politiker i allmänhet verkar förstå. Låt den därför inte förfalla.

Joakim Koski, 19 år

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.