onsdag 28 juli

Opinion

Publicerad 17 november 2015 - 15:52

Debatt

Debatt: ”Vargfrågan, en demokratisk kris?”

”Regeringens och Naturvårdsverkets manövrerande för att runda riksdagen borde få demokratiskt sinnade politiker att omgående anmäla saken till konstitutionsutskottet, kräva generaldirektörens avgång och se till att plocka bort vargfrågan från verket omgående”, skriver debattören. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kanske är rubriken ovan något tillspetsad, men alla grepp verkar vara tillåtna för att hålla ihop regeringen. Vargfrågan börjar nu anta större proportioner än att bara beröra om vi ska jaga varg eller inte, det handlar mer och mer om vem som har den beslutande makten i Sverige.

Riksdagen beslutar om våra lagar, regeringen verkställer och domstolarna tolkar och dömer enligt lagarna. Det verkar som om den sittande regeringen inte delar den synen fullt ut.
Först nås vi av nyheten om regeringens snabbutredning av överklagningsprocessen trots att en prövning pågår i Högsta förvaltningsdomstolen. Syftet är att snabbt ändra tillbaka till den gamla ordningen som effektivt stoppade all jakt på varg.
Att en regering ingriper i ett pågående rättsfall är uppseendeväckande, särskilt när utredningen verkar bygga på väl valda underlag för att presentera önskat svar.
Högsta förvaltningsdomstolen är landets främsta uttolkare av förvaltningslagarna enligt vår författning, varför inte invänta juristernas beslut? Om nu domstolen kommer fram till en annan slutsats än regeringens utvalda utredare, kommer då regeringen att köra över domstolen eller kommer man att göra en pudel?

Egen agenda
Nu nås vi återigen av nyheten att Naturvårdsverket har en helt annan uppfattning om vargjakt än riksdagen, vilket inte är någon nyhet i och för sig. Där tycks man anse att all makt utgår från EU-kommissionen och inte från folket.
I sina anvisningar för vinterns vargjakt bortser man helt ifrån riksdagens beslut och lyssnar bara på EU-kommissionen och sin egen inre agenda.
Att Naturvårdsverket helst ser att inga vargar alls får jagas är ingen nyhet, men att man helt och hållet verkar komma undan med att ignorera riksdagsbeslut är uppseendeväckande.

Anmäl och kräv avgång
Naturvårdsverket har dessutom tillsatt ett forskningsprojekt ”Laws and claws” som ska belysa juridiken kring vargjakt. Behöver jag tillägga att de utvalda forskarna i förväg, i debatten, tydligt klargjort var de står i frågan? Frågan är om de fått uppdraget och fem miljoner kronor om de hade haft en annan uppfattning?
Regeringens och Naturvårdsverkets manövrerande för att runda riksdagen borde få demokratiskt sinnade politiker att omgående anmäla saken till konstitutionsutskottet, kräva generaldirektörens avgång och se till att plocka bort frågan från verket omgående.
Nu är det i vargfrågan som regeringen under ledning av Miljöpartiet försöker trixa bort riksdagens beslut, vad blir nästa fråga?
Åter igen är det dags att påminna både regeringen och Naturvårdsverket om riksdagens devis:
”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget