torsdag 29 februari

Opinion

Debatt: ”Vargen som hobby”

Att ha vargen som hobby är en märklig företeelse. Det är nog det enda svenska fritidsintresset som kan utövas på bekostnad enbart av andra, helt utan att man tar minsta notis om de konsekvenser det medför.

Varghobbyn kostar djurägares tamdjur liv och välbefinnande, skattebetalare i storleksordning miljarden årligen och viltstammarna i form av skador och lidande.
Utöver det uppstår förluster för enskilda markägare för minskade arrendeavgifter. Det kostar urbanisering då de som valt att leva sina liv nära naturen för dess brukande, ledsnar och spikar igen dörrarna.
Det kostar detaljhandeln miljonbelopp årligen för minskad försäljning i jaktsektorn.
Sammantaget en väldigt egoistisk hobby om ni frågar oss.
Media skriver ofta och gärna om dessa gulliga mytomspunna varelser, som harmlösa, ofarliga, oskyldiga små stackare som hetsjagas av varenda jägare i landet. Konsekvenserna av dessa gråskinns varande blundar man så gott som alltid för.

Desinformation
Mängder med desinformation florerar i sociala medier angående vargens beteende samt dess status, något som oförtröttligt pumpas ut från de så kallade miljövännerna.
Verkligheten ser dock något annorlunda ut:
• Vargen är inte utrotningshotad. Tittar man österut, i Ryssland, finns hundratusentals vargar
• Vargen tar sjuka och svaga djur påstår man. Detta är helt fel, eftersom viltstammarna i landet i långa tider förvaltats för att hålla sig friska och sunda. Om påståendet stämmer måste dessutom ha väldigt sjuka fårbesättningar i landet.
• Djurägare ersätts för förlusterna. Detta är en sanning med modifikation. En viss ersättning utgår men långt ifrån för all förlorad intäkt
• Jakthundar stör och söker upp vargen säger de frälsta. Fel, vargen ser hunden som en inkräktare i sitt revir, söker upp den och dödar den.
• Det dödas långt fler hundar av trafik än vad det gör av varg. Sant, men det finns å andra sidan miljontals bilar i landet, i jämförelse med de 500 vargar vi har. Dessutom har inte bilen för vana att aktivt söka upp hunden.
• Många vargar tjuvjagas. Det skjuts säkert en del, men vargar kan även dö en naturlig död, de kan även förolyckas.
• I Yellowstone går det att ha varg, varför inte i Sverige? Det blir lite galet att jämföra en stor nationalpark i USA, där naturens resurser inte brukas med svenska jordbruksarealer

Nationalekonomi
Ser man till vad vargen kostar landet vore det smartaste att omedelbart hägna in hela vargstammen. Då slapp man helikoptertransporter, man slapp ersätta djurägare, man slapp se nedlagda öde gårdar, man kunde få igång den numera sviktande detaljhandeln med jakttillbehör.
Vargen genererar intet, mer än stora hål i både enskildas som den statliga plånboken, samt förödelse och lidanden.
Dessutom kunde de som så högljutt orerar om vargen enkelt åka till hägnet, stilla sin vargfeber, lägga några hundralappar för dess utfodring och sedan åka hem, med gott vargsamvete.
Då kunde resten av landsbygden tillåtas leva igen, med bättre förutsättningar!
Sebastian Wilhelmsson
Magnus Malmsten
Landsbygdspartiet Oberoende

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.