tisdag 30 maj

Opinion

Debatt: Vargen fortsätter öka

Foto: Magnus Rydholm

Jag är 15 år och har jakt och fiske som fritidsintresse. Jag har under de två senaste åren satt mig in i vargdebatten och insett det stora problemet med vargen i Sveriges natur.

Publicerad 19 januari 2014 - 10:39

För två år sedan, började jag så smått intressera mig för vargen och dess påverkan på landsbygden. Jag insåg ganska snart att för oss landsbygdsbor är och kommer det bli katastrof. Och precis så är det, jakthundar anfalls flera gånger i månaden, tamboskap rivs, varg skådas i tätbebyggelser inte alltför sällan och stammen bara ökar.
De så kallade vargvärnarna och deras organisationer överklagar genast beslut på skyddsjakt eller licensjakt. De har ingen förståelse för oss, de kan inte tänka sig in i vår situation. Jag tror inte de kan förstå hur dåligt vi faktiskt mår när vi tvingas sluta med löshundsjakt, eller att hålla tamboskap som man gjort i så många generationer tillbaka i tiden. Och samerna och deras rätt till att driva renskötsel behandlas respektlöst, som alla andra med tamdjur samt hundar gör.

Varför?
Även denna vinter verkar till att bli utan licensjakt på det 30-tal vargar det pratades om, och inte är man förvånad heller. Obegripligt hur dessa organisationer kan lägga så pass mycket energi på att överklaga och kämpa för dessa få vargar, som i det stora hela har liten betydelse för svenska vargstammen. Och hur kan de få igenom sina överklaganden? 

Varför prioriteras deras åsikter före våra som faktiskt lever med vargen inpå oss, och drabbas av dess framfart? Det kommer nog tyvärr bli så att det blir allt vanligare med illegal jakt på varg, med tiden de ökar i antal.

Hårdare tonläge
Debatterna och diskussionerna var för mellan ett och två år sedan på en hög nivå. En hyfsat lugn och fin ton kunde hållas från båda sidorna. Man kände att det faktiskt kunde ge något att samtala om vargen, att det fanns en möjlighet att gemensamt komma överens om något som passade båda parter.
Men icke, nu idag finns det knappast någon sansad diskussion alls längre, nu gräver man i ordförråden efter de värsta fulaste ord man kan komma på att kalla den som tycker olikt en själv, man kommer på öknamn och behandlar varandra helt utan respekt.
Vargen nämns inte mycket, det är mest raka personangrepp som utspelas i diverse grupper på exempelvis Facebook och andra forum. Flertalet personer och grupper på Facebook hittar på osanningar, och felaktiga rykten om jägarna, och sprider sitt hat. Ett exempel på ett falskt rykte är att jägarna skulle släppa lös hunden, så att vargen ska attackera så de kan använda sig av paragraf 28, med vilje. Otroligt fult att anklaga jägarkåren för något så dumt.

Hoppas innerligt på lösning
Hur kommer detta sluta? Kommer stammen fortsätta öka i samma tempo? Utan att någon förvaltningsplan kommer göras och för en gång skull följas tror jag att vi snart kan glömma både löshundsjakt, att samer håller renar eller att bönder har får på bete.

Jag hoppas innerligt på en lösning som båda sidor, både motståndare och värnare, kan gå med på. Där vargstammen minskar rejält, och att enbart så pass många vargar behöver finnas så att populationen klarar sig i Sverige. En bra förvaltning med andra ord.Tobias Albinsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.