fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Var vaksam på hundarna i vargland”

Vi har haft två närgående kontakter med varg under hundpromenader (med koppel). En gång av två vargar, en annan gång av en flock. Båda tillfällena har föregåtts av liknande händelser, vilka vi vill dela med oss av. Kanske kan det hjälpa någon att vara observant och vidta försiktighetsåtgärder för att skydda hunden.

Vid båda tillfällena har vi misstänkt och konstaterat varg i närheten av gården genom synobs eller spår dagarna före besöken. Det har handlat om avstånd på cirka 200 meter från gården, men sannolika spår även på gården. Vid båda tillfällena då vargar sökte upp oss har skett under mörker, runt klockan 21-22. 
Det första vi märkt på hundarna innan promenaderna, när vi var i huset, var att de for upp och skällde som om det var någon vid dörren, utan att så var fallet. 
Vid båda tillfällena har vi även hört skall på gården. Då har vi först trott att det var våra hundar, men konstaterat att så inte var fallet utan att det var vargen. 
Den ena gången kom skallet när hundarna var inne och sov, cirka en till två timmar före promenaden. Den andra gången kom skallet när vi kom ut ur huset för att gå med hundarna. 
Vid samtal med experter på området uppgav de att skallet kom för att vargen upptäckt oss människor och vad vi förstår är att skallet är ett defensivt varningsljud till övriga vargar. 

Oroliga hundar
Under promenaderna har hundarna betett sig oroligt. Hundarna har stannat och stirrat spänt mot ett visst område och dragit vittring i luften. Något som våra hundar sällan gör, de har normalt sett nosen i backen. De har visat intensiv revirmarkering och tryckt sig mot våra ben. 
Allt detta gör våra hundar ibland annars också, men det är intensiteten i beteendet som är det vi har reagerat på. Vi har vid båda tillfällena tänkt att vi har säkert stressat upp hundarna eftersom vi har vetat att det finns varg i området. Det har båda gångerna visat sig vara fel. 
Båda tillfällena har även föregåtts av ylande, den ena gången dagen innan, den andra under promenaden. Under det senare tillfället uppskattas ylandet ha varit på först cirka 300–500 meter, kort tid därefter var ylandena på ett avstånd om högst 50 meter. Räkna med att vargarna kan förflytta sig fort i mörker, fortare än vad du tror.

Många vargar
Enligt vår bedömning går det vid ylande av enstaka vargar enkelt att uppskatta antalet, vid fler är det svårare. Men om det är få eller många går att uppskatta. Vid andra tillfället var de många, riktigt många. 
Vi uppfattar ylandet som en varning till hundarna, ett aggressivt beteende, vilket personer med djupare kunskap bekräftat. 
Vargarna använder säkert ylandet på olika sätt och skillnaderna i ljud kan vi inte avgöra, men när vi haft vargbesök har ylandena varit fria från gnyenden. 
Besöken av vargen har skett nära gården, 50 meter respektive 150 meter från dörren till huset. Ljud av människor, bilar, hundskall, fyrverkerier och skott håller inte vargen borta från gården.

Kom mot oss
Vid det första tillfället kom en av vargarna gående mot oss, men vek av på cirka 20 meters håll i samband med varningsskott. 
Vid det andra tillfället var vargarna av ylandet att döma så många och så nära att vi bedömde att vi inte kunde kontrollera situationen, utan att vi omedelbart behövde ta oss in i huset. 
Spår efter vad vi bedömer som varg hittades dagen efter i direkt anslutning till vägen/platsen. 
Om ni inte tycker som den rovdjursansvarige på länsstyrelsen, att så nära upplevelse av varg kan vara fina naturupplevelser, är vårt råd följande:
Lyssna och tro på dina hundar, de har betydligt bättre koll på läget än vad du har. Hör du skall och ylande, ta det på allvar, vargen menar allvar. 
Överväg utrustning, om promenaden ska ställas in eller om du kan åka därifrån och ta promenaden någon annanstans. 
Vi flyttar dock inte på våra promenader, inte en endaste meter. 

Hundägare i vargland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.