lördag 4 februari

Opinion

Debatt: ”Var finns objektiviteten hos media?”

Var är ni politiker och media som vågar står upp för en urbefolknings rätt att bedriva sin traditionella näring? Var är ni som vågar står upp mot den rasism och förföljelse som sker mot samerna på sociala medier?

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 3 mars 2014 - 14:52

När en inhemsk folkgrupp som samerna förföljs helt öppet, hör eller ser vi ingenting från media. Detta på grund av två vargars vara eller icke vara! På Facebook kan man läsa allt ifrån att det är bäst om ”lappdjävlarna lägger ned sin verksamhet” till att ”det ska vara skyddsjakt på samer”. Media är ju annars så snabb på att rapportera om rasism och förföljelse, men här tycks man anse att det är okej.

Stort merarbete
Det finns regeringsbeslut att vargar ska kunna jagas genom skyddsjakt. Det finns också beslut om att varg inte ska få finnas i renbeteslandet. Visserligen får samerna ersättning för vargdödade renar (de som hittas), men det är bara en bråkdel av alla de som dödas. Värst är ändå det merarbete som vargen ställer till med vad gäller spridda hjordar och renkor som kastar sina foster. Vargen är på intet sätt utrotningshotad. Idag finns cirka 400 vargar/hybrider i Sverige. I världen beräknas finnas cirka 200.000 vargar, varav 100.000 i Ryssland. Dessutom hävdar överkonservatorn Eirik Granqvist och förre chefen vid viltcentralen i Finska Karelen, Kaarlo Nygren, att de finska och svenska vargarna till stor del är hybrider. Granqvist skrattar och skakar på huvudet när han tittar på bilden av Junselevargen. Ett klart fall av hybrid, anser han. Det går dessutom inte att fastställa genom DNA, säger han.

Korsningar för bevakning
På Sovjettiden tog den sovjetiska gränspolisen fram och använde korsningar mellan varg och hund i sitt arbete med att bevaka gränserna. Oftast korsningar med schäfer eller siberian husky. Det finns en anledning till varför vargen i stort sett utrotades i Sverige under 1900-talet. Idag riskerar den som skjuter en varg fyra års fängelse. Varg som då kom in i renbetesområden förföljdes och dödades av samerna. Det går ju inte idag. Före 1966 var vargen ett jaktbart vilt och det var också en tid skottpengar på varg.

Bo Eriksson

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget