lördag 20 april

Opinion

Debatt: ”Vapentyp avgör inte skjutavstånd”

Foto: Olle Olsson

Naturligtvis ska vi inte föra krig mot djur. Inte heller skjuta på för långa håll. Men det har inget med vapnet att göra. Ingen ställer väl vakkojan 300 meter från åteln bara för att han tränar långhållsskytte, skriver Niklas Fägersten i en replik på debattartikeln ”Vi för inte något krig mot skogens djur”.

Jag själv har enbart traditionella jaktvapen. Och ska erkännas, jag övningsskjuter alldeles för lite. Jag tror att de som väljer att vilja skaffa ett vapen med ett så kallat militärt utseende är personer som övnings- och tävlingsskjuter väldigt mycket. 
Troligtvis sysslar de långhållsskytte, de har kostat på en dyr optik och de känner sig bekväma med sitt vapen och vill därför också kunna jaga med vapnet, för att vaka på vildsvin eller räv. 

Ren spekulation
Att de skulle skjuta på längre håll än andra är en spekulation som känns tagen ur luften. Jag skulle nog tro att de som tränar mycket skytte är bättre på avståndsbedömning än många andra.  
Man ställer väl inte vakkojan 300 meter från åteln bara för att man har ett vapen med ett särskilt utseende. Jag tror också att personer med ett sådant vapen gör precis som vi andra och lägger den i ett fodral på väg till och från skjutbanan eller jakten. Så det är nog inte så många som lägger märke till utseendet. 
Mer förödande för acceptans för jakt är all troféjakt som får uppmärksamhet i bland annat Svensk Jakt, samt all viltparaderande det skrivs om. 
Tänk dessutom på att när man ger en myndighet fingret tar de hela handen. Om nu ett vapen klassas militärlikt med Jägareförbundets medhåll, kanske även en bössa med syntetkolv blir det med om någon slipad jurist från jaktmotståndarna trycker på. 

Glöm inte att öva
Själv kommer jag inte skaffa något vapen med så kallat militärt utseende, men förstår heller inte problemet med att de som vill utveckla sitt skytte ska få göra det. 
Avslutningsvis: Jag tycker att vi ska vara försiktiga med att slå oss för bröstet. Alla som jagar kommer någon gång att skadskjuta ett djur. Alla kommer någon gång att missbedöma avstånd och skjuta på för långt håll. 
Så oavsett åsikt om vapentyp får vi inte glömma att öva. Ett andraskott på ett påskjutet djur kan bli på långt håll. 

Niklas Fägersten
Kumla

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.