torsdag 30 mars

Opinion

Debatt: ”Vapenlagstiftningen är för krånglig”

Poängen med vapenlagen bör vara att vapen ska förvaras säkert och behandlas på rätt sätt. Så länge dessa krav uppfylls bör jägare få förvara sina vapen där det bäst lämpar sig, anser debattören. Foto: Magnus Rydholm

Vapenlagstiftningen finns främst till för att minska mängden
okontrollerade vapen så att kriminella får det svårare att begå väpnade brott. Vem som innehar vapen och att vapen förvaras korrekt och är registrerade bör stå i fokus. Lagar ska dock inte krångla till det för laglydiga jägare och skyttar.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 14 augusti 2014 - 13:15

André Frisk.I dagsläget är reglerna för krångliga och därför blir handläggningstiderna ofta orimligt långa. Den långa och godtyckliga handläggningsprocessen för licens har länge varit ett problem. Besluten skiljer sig väldigt mycket beroende på var i landet du befinner dig.
Ett första steg för att förbättra situationen skulle vara att flytta licenshanteringen från polisen till skogsstyrelsen.
Eftersom polisen är uppdelad i regionala myndigheter skiljer rutinerna sig mellan olika län. En enhetlig handläggning skulle även leda till att polisen kan använda sina resurser till brottsbekämpning.

Inför generell licens
Införandet av en generell licens i stället för dagens olika för jakt, samling och skytte skulle förenkla handläggningen avsevärt.
Vilka vapen som ska vara godkända för jakt bör Naturvårdsverket formulera minimikrav för, men i övrigt finns det få anledningar att behöva dela in licenserna som vi gör i dagsläget.

Onödig byråkrati
Något som bör utredas är även var vapenägare får förvara sina vapen och reglerna som omgärdar detta. Grundtanken är att vapen ska förvaras i det egna hemmet och den som vill förvara vapen på annan ort möter en onödigt byråkratisk process som försvårar för många.
Om till exempel en jägare jagar på sina föräldrars mark bör denna kunna förvara sina vapen i ett låst vapenskåp i föräldrarnas hem.
Poängen med vapenlagen bör vara att vapen ska förvaras säkert och behandlas på rätt sätt. Så länge dessa krav uppfylls bör jägare få förvara sina vapen där det bäst lämpar sig.
Vapenfrågor är viktiga för många och får inte glömmas bort i valet.
Brottsligheten ska bekämpas, men det får inte ske på vapenägarnas bekostnad.

André Frisk
Riksdagskandidat Folkpartiet Dalarna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Bifoga gärna en porträttbild också.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.