lördag 20 april

Opinion

Krönika: Vad syftar besluten om vargjakt till – egentligen?

Vi har på papperet lokal förvaltning av varg, men ingen kan säga att vi har det i praktiken. Här kommer mitt förslag på hur vi skulle kunna förvalta vargen lokalt – och ändå hålla oss inom ramen för nationellt beslutad avskjutning.

Nu är länsstyrelsernas beslut om vargjakt återigen föremål för diskussion. Den här gången är det Naturvårdsverket som arbetat fram ett felaktigt underlag som kan leda till att för få vargar skjuts vid vinterns licensjakt.

 

Igen.

Jag skriver igen. För sedan licensjakten på varg återupptogs har myndigheternas beslut aldrig syftat till att nå de mål för vargstammen som myndigheterna själva beslutat om.

Ta det senaste licensjaktbeslutet till exempel. Där har fyra länsstyrelser beslutat om jakt på totalt 24 vargar. I fyra län!

 

Västmanland och Örebro län får som ett exempel tillsammans skjuta sex vargar.

Vad är egentligen syftet med sådana ”mellanmjölksbeslut” som inte ger någon riktning?

Jaktmotståndarna skriker. Jägarna och tamdjursägarna skriker. Vargstammen påverkas inte nämnvärt av jakten – och därmed får den som redan tvingas bära vargbördan fortsätta bära tungt.

 

Vi tar ett annat exempel, mitt hemlän Gävleborg. Här fanns det den senaste vintern 7,83 (!) föryngringar av varg. Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har beslutat om ett förvaltningsmål om 4 årliga föryngringar.

 

Så vad gör då länsstyrelsen inför årets jakt? Jo, de beslutar om att det ska skjutas totalt tolv vargar, sex i två olika revir.

Det är inte troligt att det ens blir tomt på varg i de revir där det beslutats om jakt.

Det är däremot säkert att vi nästa år är ÄNNU längre från målet på fyra föryngringar eftersom det föddes fler än tolv vargar i länet i våras.

 

Vad är syftet med målstyrning om myndigheterna ändå inte fattar beslut som syftar till att nå det beslutade målet?

Vän av ordning säger då att myndigheterna måste ta hänsyn till den nationella gynnsamma bevarandestatusen för varg. Och det är givetvis sant.

 

Mitt förslag är därför.

Gå ”all in” i vargjakten i något enskilt län och se till att besluta om en jakt som gör så att vargstammen skjuts ner till det mål som viltförvaltningsdelegationen i det aktuella länet har beslutat om.

Den här gången borde nog jakten ha genomförts fullt ut i Gävleborg – och om det finns utrymme för en högre avskjutning än den som leder till att målet i Gävleborg uppnås, skulle överskjutande tilldelning kunna läggas i ett annat län, som också ligger högt över sitt mål.

 

Nästa år kan det vara en annat län där vargstammen skenat från målet. Jaga fullt ut där då! Och så vidare.

Myndigheter: Peka en endaste gång med hela handen i vargförvaltningen. Visa oss luttrade i varglänen att ni faktiskt menar allvar med de förvaltningsmål som ni själva beslutat om – och ta beslut om en jakt som leder dit.

Och snälla, sluta upp med ”mellanmjölksbesluten” som inte leder till något annat än ytterligare polarisering och illegal jakt på varg.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.