onsdag 7 december

Opinion

Debatt: ”Vad har Naturvårdsverket emot Örebro län?”

Regering och riksdag har beslutat att förvaltningen av varg ska regionaliseras. Länsstyrelserna har tagit fram planer på hur många revir och föryngringar som ska finnas i länen. Men Naturvårdsverket vet som vanligt bäst och tar beslut utan hänsyn till de som närmast berörs.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 5 november 2014 - 15:34

Länen i mellersta Sverige har gemensamt samordnat sina miniminivåer, för att det övergripande målet om 270 vargar inte ska riskera att underskridas.
Vad händer då? Jo, Naturvårdsverket lägger sig i detta och ändrar på alltsammans.
Man säger i och för sig att man kan få skjuta 90 vargar i Sverige totalt, inklusive de som skjuts vid skyddsjakt och de som omkommer i trafiken. Man ändrar sedan på länsstyrelsernas förvaltningsplaner och miniminivåer, i vissa län sänker man miniminivåerna, i andra höjer man dem.

Minskningen uteblir
Förra vinterns inventering gav vid handen att vi hade360 vargar. Tar man bort 90 av dessa, får man visserligen 270 och det måste vara så Naturvårdsverket räknat.
Insatta vet däremot att det i våras föddes ungefär 144 valpar. Många av dessa dör under första året, men i praktiken innebär Naturvårdsverkets uträkning att man bara tillåter att tillväxten stannar upp. Någon rejäl minskning av vargstammen blir det ju inte, vare sig totalt eller lokalt.
För Örebros del, som hade 9,5 länsegna revir och 7,5 föryngringar i dessa, föreslog länsstyrelserna tre föryngringar på lång sikt och fyra i det kortsiktiga femåriga perspektivet.
Detta ändrar verket till fem föryngringar. Man bestämmer också att man i varje län ska ha en annan miniminivå, ett så kallat förvaltningsmål, som ska ligga högre än den beslutade miniminivån, vilket medför att för Örebro läns vidkommande, så hamnar denna på minst sex föryngringar.

Max ett revir
Vi hade alltså förra vintern 7,5 föryngringar och för att inte komma under sex föryngringar kan vår länsstyrelse inte besluta om jakt på mer än ett revir om man räknar på det viset.
Ska vi kan alltså se fram emot att få licensjakt på ett av de 9,5 länsegna reviren vi hade förra vintern? Är det någon som tror det medför någon skillnad?
Det är ju dessutom ytterst troligt, att det har bildats ett eller flera nya revir under det gångna året. Vad blev det av riksdagens beslut om att vargstammen ibland annat vårt län skulle glesas ut?

Tänk tvärt om
Kan då länsstyrelsen göra något åt detta? Ja, uppgiften är ju att vi ska ha minst sex föryngringar. Vänd på kuttingen! Bestäm vilka sex föryngringar som ska vara fredade och besluta om licensjakt i resten av länet.
På det viset skulle det även bli möjligt att komma åt de ungvargar som är på gång att bilda nya revir. Det blir en jakt som utgår från dagens vargstam i stället för från förra årets stam.
Länsstyrelsen kan också jobba för att villkoren för jaktens genomförande blir verklighetsanpassade. En tillräckligt lång jakttid är det viktigaste.

Hjälp till med inventeringar
Kan jägarna göra något? Ja, jag vill uppmana jägarna att hjälpa länsstyrelsen med inventeringarna genom att rapportera in alla revirmarkeringar och funna vargskitar, annars riskerar vi att det kan ta flera år innan av oss jägare kända revir blir bekräftade.
Till slut! Vilka län har man då sänkt miniminivåerna i? Jo, anmärkningsvärt men kanske inte förvånande i Stockholms och Uppsala län! Till noll!
Hans Boström
Rovdjursansvarig Jägareförbundet Örebro län

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget