torsdag 30 mars

Opinion

Debatt: ”Upp till bevis, Lena Ek”

Miljöminister Lena Ek säger sig vara nöjd med Naturvårdsverkets ”gedigna arbete”. Hon menar också att det tar två till tre år innan reglerna för rovdjursförvaltning ”kommer på plats”.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 25 augusti 2014 - 10:29

Under tiden som Lena Ek belåtet ser på rådande ordning ökar vargarna med tresiffriga tal varje vår. Efter ett studiebesök på en drabbad gård verkar hon definitivt vara nöjd med sitt värv och hon tror benhårt på vargjakt kommande vinter.
Naturvårdsverket vill ha fri tillväxt för de stora rovdjuren och behålla makten på Valhallavägen. Endast 5 procent ska få skjutas, det blir halvering av nuvarande björn- och lodjursjakt.
Fem procent av vargstammen ska få skjutas enligt förslag till förvaltningsplan, det blir 18 vargar om man utgår ifrån att verket kommer fram till att det finns 350 vargar i Sverige.
Det skulle behöva skjutas bort 18 revir, inte 18 vargar, bara i Värmland! Tillväxten är tresiffrig, så ökningen kommer att fortsätta mer eller mindre explosionsartat.
Var det så regeringen tänkte när man skrev propositionen? Är det så riksdagen beslutade? Var tog den regionala förvaltningen vägen?

Åtta års misslyckande
Alliansen har haft åtta år på sig att hantera frågan, men uppenbarligen har man saknat den kompetens som krävs inom såväl regeringskansliet som Naturvårdsverket.
Det gäller både Århuskonventionen och Art- och habitatdirektivet. Det kan ingen förneka. Hade kompetensen funnits så skulle inte den ohämmade vargtillväxten fått fortsätta. Det kan inte kallas för något annat än fiasko.
Den formella underrättelsen från miljökommissionären Janez Potocnik, innebär i sin förlängning att all förvaltning kan stoppas av miljölobbyn. Det räcker med att överklaga så inhiberas jakten för innevarande säsong.
I princip kan nu all rovdjursjakt bli omöjlig, oavsett om domstolarna kommer fram till att beslutet är korrekt eller inte. Med den hastighet som det förvaltningsrättsliga systemet hanterar frågan blir jakt på stora rovdjur omöjlig. Förra vinterns vargjakt har ännu inte avgjorts ens i första instans.

Delat ansvar
Regering är verkar vara utmanövrerade från arenan på grund av dålig kunskap. Oppositionen är heller inte utan ansvar. Under deras tid i regeringsställning skrevs Århuskonventionen under.
Därmed flyttades makten från de demokratiskt valda politikerna till EU och lobbyorganisationer. Kvar står de drabbade utan stöd från samhället.
Nu ställs frågan på sin spets. Nu gäller det för regeringen att visa för EU att riksdagsbeslutet inte bryter vare sig mot art- och habitatdirektivet eller mot Århuskonventionen.
Jag förutsätter att riksdagsbeslutet var så väl förberett att det inte kan stoppas av EU-kommissionen. Annars har regeringen och framför allt Lena Ek en hel del att förklara.
Om regeringen nu backar inför EU:s hot visar det bara på en skriande kompetensbrist och att man hanterat frågan populistiskt och oöverlagt.

Landsbygden överges
Som krönikören Lotta Gröning skrev i Expressen: Bergslagen brinner och ingen bryr sig. Där pekade hon på avståndet mellan politiker och drabbad landsbygd.
Precis samma sak har pågått i vargfrågan under en följd av år. Om vi nu inte kan verkställa riksdagens beslut så kommer Lotta Gröning och hennes hästar att få vara med om det igen. Det ska bli intressant att se vad hon skriver då.
Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.