fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Svepande generaliseringar försvårar samverkan”

Föryngra tall på tallmarker och sprid därmed ut både älgar och skador, uppmanar Jägareförbundets jaktvårdskonsulenter i debattartikeln. Foto: Jan Henricson

Styrgruppen för projektet Mera Tall framför i debattartikeln Samverkan ger mera tall svepande generaliseringar, som riskerar att slå sönder gemensamma åtaganden mellan jägare och markägare. Det skriver jaktvårdskonsulenterna Elias Turesson och Karl-Johan Brindbergs samt riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i en replik.

Den nya älgförvaltningen ska vara ekosystembaserad, vilket innebär att både foder och älgstammen ska förvaltas aktivt. Jägareförbundet välkomnar därmed självklart projektet Mera tall.
Styrgruppen för projektet kommer dock med svepande generaliseringar, som riskerar att slå sönder gemensamma åtaganden mellan jägare och markägare.
Avgörande för mängden skogsskador är mängden foder per vilt. Befintlig forskning visar att mängden foder är viktigare än mängden klövvilt för skadebilden. Bägge spelar dock roll.
Med utgångspunkt från det har Svenska Jägareförbundet aktivt arbetat för en övergång från att bara reglera älgstammen utifrån skadebilden, vilket varit fallet sedan älgexplosionens dagar.

Skogen måste tänka vilt
Av yttersta vikt är dock att skogsbruket och skogsägarna på allvar börjar tänka vilt när man gör sina skogliga åtgärder. Att skapa och öka mängden begärligt foder är att ta ansvar för balansen mellan viltet, skogen och den biologiska mångfalden.
Egentligen handlar det mer om skötselmetoder och inställning till att förbättra balansen. Det är således viktigt att inte bara tänka ”barr” utan också fokusera på lövet som en betydande resurs, vilket ofta tenderar att ses som det motsatta.

Aktiv förvaltning
Sedan 2012 ska vi förvalta både foder och älgar aktivt. Det är kostnadseffektivt och skapar acceptans hos både jägare och markägare.
Acceptansen bygger på en gemensam förståelse för att viltförvaltningens och skogsbrukets olika ekosystemtjänster måste vägas mot varandra.
Styrgruppen för projektet skriver i sin artikel att Mera tall åstadkommit samverkan genom att inte komma med pekpinnar.
Samtidigt hävdar man att betestrycket hotar den biologiska mångfalden, trots att all forskning visar att skogsbrukets inriktning är vad som begränsar trädbildningen mest hos rönn, asp, sälg och ek.
Det finns inga studier som visar att klövviltet begränsar den biologiska mångfalden vid normala, svenska tätheter. Tvärtom, faktiskt.

Späd ut plantor och älgar
Jägareförbundet har länge anslutit sig till de aktörer som propagerat för att föryngra med tall på tallmarker, istället för gran och contorta. Det vill säga ett ståndortsanpassat brukande. Något som är absolut nödvändigt för att minska skadorna i skogen.
Få markägare törs ta risken att sitta med Svarte Petter genom att själva vara först med att plantera tall.
Därmed krävs det gemensamma åtaganden på landskapsnivå, så att älgarna och skadorna sprids och späds ut. Precis som inom Mera tall. Samtidigt som vi diskuterar hur stora klövviltstammarna ska vara, med respekt för varandras intressen.
Det är den enda möjliga vägen mot en hållbar viltförvaltning med acceptans från samhället och alla aktörer.

Elias Turesson, Jaktvårdskonsulent
Karl-Johan Brindbergs, Jaktvårdskonsulent
Daniel Ligné, Riksjaktvårdskonsulent

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.