Debatt: ”Statsministerns cyniska spel”

Regeringen har beslutat att vargfrågan ska utredas igen. Helt uppenbart för att Miljöpartiet fått vika sig för Socialdemokraterna i de flesta av sina plakatfrågor, såsom förbifart Stockholm och kärnkraften. Vargfrågan får de som kompensation. Så cyniskt har statsministern resonerat, det kostar i hans kalkyl färre röster än de övriga plakatfrågorna.

Vad vill då Åsa Romson? Det har hon varit fullständigt tydlig med, så det lyder ingen tvekan om målet. ”MP ska göra allt som står i vår makt för att stoppa vargjakten”. Det kan inte sägas tydligare.
Nu har hon på senare tid försökt linda in beslutet i att det finns nya forskningsrön, att jägarna skötte jakten bra, att myndigheterna som fattade beslut om jakten gjorde rätt, med mera.
Det är endast för att nödtorftigt skyla sin agenda för de som efter många år äntligen sett ett ljus i tunneln och början på en fungerande vargförvaltning. De har nu återigen anledning att börja tvivla.

Inga EU-synpunkter
Det finns en ordning som hon i stället kunde rätta sig efter, den som innebär att referensvärdet för vargarna ska beslutas var femte år.
EU, som tidigare har haft synpunkter på den svenska vargjakten har inte haft några synpunkter den här gången. Bara att man beklagar att den rättsliga processen inte hunnit genomföras fullt ut innan jakten startar.
Det är bara att hålla med, Sverige kritiseras med jämna mellanrum för att ha notoriskt långa rättsprocesser.
EU har inte haft några synpunkter på jakten för att den sannolikt uppfyller art- och habitatdirektivet. Som bekant är ju inte MP nöjda med direktivet utan vill höja ribban.
Direktivet ska nu arbetas om, varför inte avvakta detta och istället fortsätta följa den väg som vi nu slagit in på och utvärdera resultat inför nästa beslut om referensvärde?
Jo, helt enkelt därför att MP inte kan förlora alla sina plakatfrågor, som Göran Persson så träffande kallar dem, i den interna maktkampen inom regeringen.

Forskare i Romsons smak
Nu ska alltså en ny utredning tillsättas, törs man gissa på att forskarna kommer att heta Darpö, Chapron, Ryman och självklart Laikre, hedersmedlem i SNF?
Det är forskare i Romsons smak, som i debatten med all önskvärd tydlighet uttryckt att de inte gillar det nuvarande riksdagsbeslutet.
De forskare som står bakom den nuvarande ordningen har ju Romson sågat jäms med fotknölarna som varande korrupta. De kan alltså inte komma i fråga.
Hur som helst, nästa vinter blir det ingen vargjakt, Romson har ju redan lovat sina trogna att hon ska göra allt för att stoppa den. Nu kan hon hänvisa till att ”vi måste avvakta de nya forskarrönen”.

Vargstammen växer snabbt
Under tiden kommer vargstammen att fortsätta växa med tresiffrigt antal varje vår. I samma takt ökar politikerföraktet. Statsministern har uppenbarligen gjort kalkylen att det är viktigare att hålla sig väl med MP:s storstadsväljare än landsbygden.
Det som Socialdemokraterna, med Helén Pettersson i spetsen, sa före valet gäller inte längre.
Jag hoppas att vi jägare och landsbygdsbefolkningen i sin helhet kommer ihåg det här om tre år när valrörelsen drar igång. Löfvens kalkyl har sina brister, han glömmer bort att det finns fler jägare än miljöpartister.
Låt oss visa det i nästa val. Socialdemokraterna har nu visat var de verkligen står i frågan.

Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.