onsdag 5 augusti

Opinion

Publicerad 16 maj 2014 - 07:24

Krönika

Krönika: Vad mer krävs?

Det tog en vecka – sedan fick Svensk Jakt till sist sin intervju med Miljöpartiets Åsa Romson. Som avslöjar att hon inte känt till att vargforskarna deklarerat att 270 vargar räcker för att uppnå gynnsam bevarandestatus.

I en intervju med Svensk Jakt igår sa språkröret att hon med sitt famösa uttalande förra veckan inte alls avsåg att forskare skrivit vinklade rapporter, utan att det är regeringen som använt forskarrapporterna på fel sätt.
Den massiva kritiken mot Romson har uppenbart tagit skruv. Hon har insett att man inte utan konsekvens utpekar forskare som korrupta eller på annat sätt ohederliga. Kontentan är att regering och opposition inte är överens i den här frågan.
Ja, sånt har ju inträffat förr, om man säger så.

Men i intervjun med Svensk Jakts reporter Daniel Sanchez (som finns att lyssna på här) framkommer dock andra intressanta detaljer vad gäller Romsons syn på vargen, vad som lagts fram samt vilka som ska besluta om gynnsam bevarandestatus, GYBS.
Exempelvis tycks Romson ha varit ovetande om den öppna brev som tio Skandulv- och SLU-forskare skrev till Naturvårdsverket och miljödepartementet för snart ett år sedan. Ett brev, i vilket forskarna understryker att 270 vargar i Sverige räcker för GYBS.
”Vi anser att man på goda grunder kan förklara att den svenska vargpopulationen redan idag har en gynnsam bevarandestatus”, skriver forskarna i brevet – som finns att läsa här.

Ställd inför detta faktum underkänner Romson brevets värde, då det inte handlar om någon forskningrapport i ordets rätta bemärkelse. Och visst, det är det heller inte. Det är ju bara tio av Skandinaviens främsta rovdjursforskare som klargör hur resultaten av deras forskning kan omsättas i praktiken, i syfte att skapa ”en långsiktig och tydlig adaptiv förvaltningsplan för varg”, som de formulerar saken.

I mars genomförde Svensk Jakt en enkät med riksdagspartiernas företrädare i vargfrågan. Miljöpartiets Helena Leander var då mycket tydlig i sitt svar gällande GYBS:
”Mitt partis ståndpunkt är att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus innan beståndsreglerande jakt är aktuell, men hur många vargar det innebär är en vetenskaplig fråga och inte en politisk”, sade Leander till Svensk Jakt då.
Igår sa Åsa Romson att det inte är en renodlat vetenskaplig fråga, utan en ”förvaltningsfråga”. Det vill säga att forskare och myndigheter tillsammans ska besluta om GYBS.
Okej då: då kör vi på det.
Forskarna har sagt att 270 vargar räcker för GYBS.
Myndigheten – Naturvårdsverket – har nu också sagt att 270 vargar räcker för GYBS.
Vad mer krävs?

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget