måndag 26 februari

Opinion

Krönika: Politiker som inte står vid sina ord

Läs citatet nedan! Orden skrevs för ett drygt år sedan av justitieminister Morgan Johansson (S). Men då var det valrörelsetider och det gällde att smöra för jägare och sportskyttar. Idag betyder de noll och intet.

”Nu pågår det en diskussion om några av de förslag som utredaren kommit med och som går längre än vad direktivet kräver. Det rör till exempel en generell tillståndsplikt för vapenmagasin och avfyrningsmekanismer.
Vårt och regeringens besked är tydligt i denna del: vi har inte för avsikt att lägga fram några förslag som går längre än vad som krävs av EU-rätten.”

 

Ovanstående är ett citat från en debattartikel som publicerades på svenskjakt.se i juni förra året, ett par månader innan det var dags för oss att gå till valurnorna.

Undertecknare var nuvarande justitieminister Morgan Johansson och dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, båda S.

Av artikelns innehåll i övrigt kan sägas att det knappast fanns någon hejd på hur positivt det skulle bli för vapenägarna om Socialdemokraterna fick fortsatt förtroende att regera landet.

 

Efter några månaders palaver fick de som bekant det, och idag fick jägare och skyttar besked om hur mycket politikernas ord är värda.

Regeringen har nämligen gjort det som Morgan Johansson och Sven-Erik Bucht var så tydliga med att de inte skulle göra: föreslagit en reglering av och licensplikt för löstagbara vapenmagasin.

Förslaget läggs inte ens med hänvisning till EU-rätten, vilket man försökt få igenom riksdagen tidigare. Nu hänvisar ansvariga politiker till att kampen mot gängkriminaliteten blir så mycket effektivare om en jägares extramagasin för övningsskytte beläggs med licens.

 

Och det går knappast att skylla sveket på att ansvarig minister Mikael Damberg inte undertecknade debattartikeln i Svensk Jakt. Statsråden är gemensamt ansvariga för alla beslut som tas av regeringen.

Dessutom är Morgan Johansson Mikael Dambergs chef, och om han inte var nöjd med förslaget borde han kunnat vrida om armen på sin inrikesminister tills denne kom på bättre tankar.

 

Jag kan i det här sammanhanget inte låta bli att citera ytterligare. Den här gången från lagrådsremissen angående reglering av vapenmagasin, som regeringen beslutade om tidigare idag:

”Kampen mot det grova våldet står högst upp på regeringens agenda och att reglera vapenmagasin är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen.”

Tror de ens på det själva?

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget