torsdag 28 mars

Opinion

Krönika: Karlsson: Stämman blåste rent i gnällröret

Det är inte bara Svenska Jägareförbundet som haft årsstämma i helgen. Det har även Naturskyddsföreningen haft. Föreningen har numera en ny ordförande, en riksdagsledamot från FP i styrelsen och en genetiker från Stockholms universitet som hedersmedlem.

Efter tolv år på posten har Mikael Karlsson hoppat av som ordförande i SNF. Många av oss som vill komma framåt i vargfrågan drar en lättnadens suck. Det går att säga mycket om Mikael Karlsson, men jag väljer att sammanfatta honom så här: Arg, kallhamrad, konfliktfylld, närvarande och skicklig att hantera storstadsmedier.
Med dessa ord lämnar Mikael Karlsson Naturskyddsföreningens ordförandepost. Foto är hämtat från Mikael Karlssons Facebook.Min förhoppning är att Johanna Sandahl – ny ordförande i SNF – värnar både vargen och oss som ska bo med djuret i en högre grad än vad den ständigt arge Karlsson gjorde.
Jag hoppas även att SNF nu går från att vara en radikal betraktarorganisation till en mer jordnära förening som lever upp till sitt namn. Men frågan är om förhoppningen är realistisk när man läser Mikael Karlssons status på Facebook: ”Så underbart idag att stämman blåste rent i gnällröret där några få gamla uvar i föreningen kurat och svurit och mossat till sig.

Brodén in i styrelsen
Uppseendeväckande är att Folkpartiets riksdagsledamot Anita Brodén låter sig väljas in i Naturskyddsföreningens styrelse. Genom åren har Folkpartiet haft svårt att hålla ihop i vargfrågan jämfört med övriga Allianspartier – och frågan är om det blir bättre nu?
– Det är en rolig och spännande styrelse och jag hoppas att kunna vara en brygga mellan den ideella miljörörelsen och politiken, säger Anita Brodén i ett pressmeddelande.

Laikre blir hedersmedlem
Till sist noterar jag att Stockholmsgenetikern Linda Laikre väljs in som hedersmedlem i Naturskyddsföreningen. Laikre har för många gjort sig känd för att förorda tusentals vargar i landet – det var också hon som tillsammans med sin kollega Nils Ryman tog fram den felaktiga beräkningsmodellen som först användes när Naturvårdsverkets förslag till gynnsam bevarandestatus för vargstammen skulle tas fram.
Jag själv ville göra en intervju med Linda Laikre i slutet av 2012. Jag bad att få ställa några frågor – och uppgav inte ens vad ärendet gällde. Via mejl svarade Linda Laikre ”Tack för denna förfrågan. Jag avböjer dock intervju i Svensk Jakt.”
Men jägarnas pengar är Linda Laikre däremot intresserad av. 2012 tilldelade Naturvårdsverket Linda Laikre och Nils Ryman 1,2 miljoner för deras forskning om genetiskt livskraftiga rovdjursstammar i Fennoskandinavien.
Pengarna kom från Viltvårdsfonden – alltså pengarna som jägarna betalar in när de löser statligt jaktkort.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.