Debatt: ”Slutreplik till Helena Leander”

Helena Leander (MP) och jag har helt olika syn på vad ett riksdagsbeslut betyder, skriver Björn Isaksson i en slutreplik. Därmed avslutar vi den här debatten.
– Debattredaktionen

Det är många som suckat över Helena Leanders svar på mitt debattinlägg om bristande respekt för riksdagsbeslut. Man frågar efter någon lösning på vargproblemet, man undrar vilken värld Leander lever i. Bra frågor, som hon inte har några svar på. Hennes svar är lika dogmatiskt som om det vore skrivet av Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson eller Rovdjursföreningens Ann Dahlerus.

Dömer ut forskning
För det första dömer Helena Leander ut all forskning utom Laikre och Rymans. Skandulvs förslag om 270 vargar är således inte baserat på ”vedertagen vetenskap” enligt Leander. Då talar vi alltså om de mest erfarna vargforskarna vi har.

Okunnig om licensjakten
Sedan kommer även standardreaktionen när jag varnar för illegal jakt. Jag antas tycka att det är en naturlig följd då beslut går mig emot. Beslutet i riksdagen var faktiskt för vargjakt, inte emot. Jag tog några exempel i vår närhet, på hur det kan gå när överheten går mot folkviljan. Leander kanske kunde läsa lite i BRÅ:s undersökning där man ifrågasatte om det var tjuvskytten som var förövaren, eller om det var ett okänsligt samhällsmaskineri som bar skulden. I undersökningen framgår även att den illegala jakten minskade när vi hade licensjakt. För säkerhets skull kanske jag ska påpeka att jag är emot illegal jakt, om nu Helena Leander fått för sig något annat.

Brist på empati
Leanders von oben-perspektiv manifesteras i formuleringen ”Jag kan mycket väl tänka mig att andra suckade av helt andra skäl när jakten stoppades, och det står naturligtvis var och en fritt.”
Hon har uppenbarligen ingen tanke på dem som inte suckar av lättnad, hon bryr sig helt enkelt inte om samer, småbrukare, oroliga föräldrar, hundägare – och framför allt bryr hon sig inte om jägare. Situationen för dem som berörs och i vissa fall får sin försörjning hotad av vargetableringen bekommer inte Leander det minsta.

All makt…
”All makt utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare” betyder ingenting för Helena Leander.
För henne är det viktigare att beslut som går henne emot stoppas på annat sätt. Det är viktigare än att folkets vilja får genomslag. Det är lätt att konstatera att jag och Helena Leander har helt olika syn på vad ett riksdagsbeslut betyder.

Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.