tisdag 21 maj

Opinion

Skogsbruk kan inte bedrivas som det vore en potatisodling, anser insändarskribenten.

Skogsbruk kan inte bedrivas som det vore en potatisodling, anser insändarskribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Skogen är en gratis råvara för skogsbolagen”

Skogsbolagen har trollat bort verkligheten. Naturen har i århundranden odlat svensk skog som försett skogsägare med virke. Skogsägarna tar inte med ett ord eller en siffra upp att den skog som avverkats inte har kostat dem en krona, mer än möjligen för gallring. För mig innebär det gratis råvara till högt försäljningspris. 

Att skogsägare endast lyfter betesskador som problem är att lura samhället, då det bedrivs ett skogsbruk där enormt stora hyggen och total avverkning är det enda alternativet till det naturen erbjuder. Man kan tolka det som en våldtäkt på naturen.

Tusen och tusen

Varför lyfter man inte att självföryngring är gratis. I marken efter en avverkning finns en enorm mängd frön till blivande plantor som bara ligger och väntar på att få växa upp. Med sådana mängder plantor innebär det att om en planta blir toppbetad finns det tusen och åter tusen plantor som kommer att växa eller växer.

Skillnaden blir att slutavverkningen inte kan genomföras förrän cirka fem år senare än tänkt, men med samma virkesvolym och intäkter. Detta kan knappast påverka skogens tillväxt och inte heller orsaka problem med betesskador då trädet fortsätter att växa, i kombination med att självföryngringen fyller på med tusentals plantor.

Möjligheter och intäkter

Nu är det dags att sluta prata älgskador och i stället gå tillbaka till verkligheten genom att skapa ett skogsbruk som utgår från de förutsättningar som naturen erbjuder. Skogsbruk kan inte bedrivas som det vore en potatisodling.

På Skogsstyrelsen måste tjänstemännen se skogen som en gratisresurs som om den vårdas genererar massor av möjligheter och intäkter, och det utan att vi människor hittar på alla dessa dåliga argument om skogsskador.

Jag kan visa flera hundra hyggen där det lämnats virke eller längs körvägar för skogsmaskiner med avverkat virke. Då är betesskadorna i marginalen, så lyft blicken och lär av verkligheten.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.