fredag 29 mars

Opinion

Debatt: ”Skjut och gräv blir lag i EU”

Sälskinn är ett fantastiskt material. Bilder visar ett bord och en stol som gjordes av nordiska hantverkare under ett EU-projekt mellan Sverige, Finland och Norge. Sådant blir omöjligt om inte EU-kommissionen tar strid för tillvaratagande av säl, menar debattören Christofer Fjellner. Foto: Anja Kjellsson

Återigen har den svenska säljakten kommit upp på agendan. Det kan tyckas vara en liten fråga. Men den är principiellt viktig då EU faktiskt inte har rätt att reglera jakt med hänvisning till vilda djurs välfärd.

EU:s sätt att hantera frågan riskerar nu att ge helt perversa konsekvenser, nämligen att vi i Sverige fortsätter att skjuta sälar men tvingas förbjuda att de döda sälarna tas tillvara.
Låter det snurrigt? Ja, och det är det. Låt oss därför ta det hela från början.
2009 beslöt Europaparlamentet och EU att förbjuda handel med sälprodukter. Förbudet motiverades motsägelsefullt nog av EU-kommissionen med att ett antal medlemsstater i strid med EU:s regler infört egna nationella förbud mot handel med till exempel sälskinn.
I stället för att bråka med dessa länder menade kommissionen att man lika gärna kunde ändra EU:s regler och göra det förbjudet i hela EU. Allt detta efter en lobbykampanj utan dess like från olika djurrättsorganisationer.

Starka organisationer
När man talar om lobbying beskrivs ofta NGO:s som djurrättsorganisationer som små och resurssvaga i jämförelse med företag och stora branschorganisationer.
Att detta är nonsens blev uppenbart under denna kampanj. Framför Europaparlamentet placerades en 25 meter stor uppblåst sälkut och runt hela byggnaden kampanjarbetare, utrustade med bärbara TV-skärmar monterade ovanför huvudet som visade filmer på hur sälkutar blodigt klubbades ihjäl.
Alla europaparlamentariker fick även var sin vit gosedjurssälkut att ta med hem till sina barn. Att det i EU varit förbjudet att importera just dessa vita sälkutar som avbildades överallt sedan 1980-talet ville man inte låtsas om. Men varför sumpa en bra berättelse…

Sälen spelar roll
Sälar har en central roll i svensk modern politisk historia. 1980-talets säldöd blev utan tvekan Miljöpartiets inträdesbiljett till riksdagen och den nationella politiska arenan.
Miljöpartiet använde skickligt döda sälar som flöt i land på våra stränder som det yttersta beviset på hur vi tar kol på vår natur. Att det i själva verket var ett virus som dödade sälarna har jag fortfarande inte hört någon miljöpartist kommentera.
När sälfrågan nu dök upp på EU:s agenda kanske det inte var så förvånande att de svenska miljöpartisterna med Carl Schlyter i spetsen, gick i bräschen för ett europeiskt förbud.
Att Miljöpartiet då var, och Carl Schlyter alltjämt är, motståndare till EU-samarbetet som sådant hindrade inte opportunisterna från att nu argumentera för att EU i praktiken skulle utöka sina befogenheter till att börja reglera vilda djurs välfärd, något EU aldrig tidigare gjort.

Tillämpat undantag
I Sverige har vi allt sedan förbudet infördes tillämpat ett undantag i reglerna som tillåter handel med sälprodukter från skyddsjakt.
Det gör att vi kommit runt de perversa konsekvenserna med reglerna, även om den principiellt viktiga frågan om EU:s kompetens att lagstifta på området kvarstår.
Norge och Kanada, som tillåter säljakt, krävde att Världshandelsorganisationen, WTO, skulle pröva om förbudet är förenligt med reglerna i WTO:s avtal om tekniska handelshinder och det allmänna varuhandelsavtalet, GATT.
WTO menade att EU har rätt att förbjuda handel med sälprodukter eftersom man kunnat visa att det är en viktig moralisk fråga i Europa.
Däremot menar WTO att det undantag som Sverige tillämpar för handel med sälprodukter är diskriminerande och strider mot handelsreglerna.
Om WTO:s tolkning kommer att gälla blir all handel med sälprodukter förbjuden, trots att jakten är tillåten i vissa områden.
Det är orimligt och om EU lyssnar på WTO kan konsekvensen för svenska jägare bli att de måste dumpa sälen i havet igen eller gräva ner den om den inte används för eget bruk,

Galna konsekvenser
Att lagstiftningen har sådana konsekvenser är helt galet. EU tillåter alltså jakt på säl, men inte att man tar tillvara den fångst som gjorts. När man sedan tittar närmare på WTO:s utlåtande känns argumenten inte bara bristfälliga, utan som rent hyckleri.
Det bärande argumentet är nämligen att EU gör detta av moraliskt skäl. Men hur moraliskt är det egentligen att jaga djur och inte ta tillvara på dem?
I Sverige skjuter vi mer än 200 sälar varje år, och jakten lär rimligtvis öka rejält då sälstammen ökar i snabb takt.
Och att bara bränna eller gräva ner dessa djur är helt orimligt. Det är i sig i strid med konventionen om biologisk mångfald, som säger just att man ska ta tillvara på de djur man jagar.
WTO:s utlåtande legitimerar ett fullständigt slöseri med resurser, inget annat.

En tankeställare
Jag förutsätter att den nytillträdda EU-kommissionen ser över domen från WTO och bestrider den orimliga tolkning som WTO gör.
Detta bör vara en viktig tankeställare för alla som säger sig värna ett hållbart nyttjande av naturens resurser.
För när Miljöpartiet och andra opportunistiska politiker får som de vill i EU blir ”skjut och gräv” inte bara konsekvensen. ”Skjut och gräv” blir lagen!
Christofer Fjellner
Europaparlamentariker för Moderaterna

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.