Skjut inte vargar som drabbats av skabb, anser skribenten. Den här kraftigt skabbangripna vargen fälldes nyligen under licensjakt i Flatenreviret. Foto: Privat

Skjut inte vargar som drabbats av skabb, anser skribenten av debattartikeln. Den här kraftigt skabbangripna vargen fälldes nyligen under licensjakt i Flatenreviret. Foto: Privat

Debatt: ”Skjut inte skabbvargarna – låt naturen ha sin gång”

Naturen innebär en ständigt pågående kamp för individens och för artens överlevnad. Så, bästa jägarkollegor, sluta skjuta skabbvargar. Låt naturen få bestämma!

Just nu tycks folk som gillar och inte gillar vargar ha exakt samma agenda, nämligen att skapa vargbestånd som i numerär överstiger vad naturen uppenbart anser lämpligt.

Det dyker upp insändare där jägare dels bekräftar att de aningslöst skjuter skabbvargar, dels är oroliga för att vargbejakande myndigheter kan komma att bedöma det som jaktbrott.

 

Djur far illa

På den andra sidan är de som gillar vargar lika aningslösa eller bortser från naturens rätt att reglera sina bestånd så långt det bara går.

Under mina år som jägare har jag ständigt observerat att naturen reglerar sina bestånd med skabb och pest, men även genom regn, torka, kyla och hetta. Under detta reglerande far djur och växter illa. De svälter, angrips, skadas, dödas eller äts upp.

 

Inget idealtillstånd

Naturen är inget gulligt idealtillstånd med ett stabilt antal individer glada och friska vargar, orrar, rävar, fladdermöss, granar, björkar, gullvivor, sorkar, lämlar, etcetera. Naturen innebär en ständigt pågående kamp för individens och för artens överlevnad.

Mitt i all denna kamp för egen överlevnad finns vi människor som för närvarande har rollen som topp-predator. Vi tar hela tiden mängder av beslut som påverkar och driver naturen i positiv eller negativ riktning.

Så, bästa jägarkollegor, sluta skjuta skabbvargar. Låt naturen få bestämma!

 

Göran Schnitzler

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.