onsdag 7 december

Opinion

Debatt: ”Så här tokigt kan det bli vid vapenbyte”

Varför får inte en erfaren jägare med licens på aktuell vapentyp låna ett sådant i vapenbutiken för provskjutning, frågar sig skribenten. Foto: Jan Henricson

UPPDATERAD TEXT Vad har hänt med det sunda förnuftet? Varför kan inte en omdömesgill jägare med licens på aktuell vapentyp få låna ett vapen från butiken för att provskjuta med det i lugn och ro?

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 22 oktober 2014 - 18:53

För cirka 30 år sedan var jag ganska hyfsad banskytt. Skeet och jaktstigar gick bra, även älgbaneskyttet var ok.
Därför beslöt jag att skaffa en så kallad grisbössa .22 long, för skytte på löpande vildsvin på bana. En sådan bana fanns närmast på Öland där man villigt beviljade mitt medlemskap.
Det var nämligen ett krav för att få licens på ett sådant vapen för träning och tävling. På licensen stod att vapnet endast fick användas för målskytte. Vapnet användes en del till en början, jag kom till och med tvåa i ett klubbmästerskap, men blev sedan mest stående i vapenskåpet.

Duvor och kajor
För några år sedan fick jag veta att även ett enskottsvapen kunde få användas till jakt. Jag sökte ny licens för det vapen jag redan hade och fick ändamålet omvandlat till jakt. Åtskilliga kråkfåglar blev bytet vid vaktjakt vid någon åtelspridare. Vapnet var perfekt för detta ändamål.
Så kom det sig att vi flyttade till en lägenhet på ett gods i norra Kalmar län. Jag fick erbjudande om att hålla efter de otaliga fåglar som höll till i fodersilos och annat. Vapnet var fortfarande utmärkt att plocka ner kajor, duvor från takåsar, med mera.
Jag byggde små gömslen där jag lätt kom åt fåglarna. Det var då jag kom underfund med att mitt vapen var klumpigt att krypa omkring med, över fem kilo i vikt med kikarsiktet.
Skulle jag avliva något djur i någon av de fällor jag satt ut var vapnet besvärligt att hantera. Jag beslöt, trots mångårig trogen tjänstgöring, att byta mig till ett flerskottsvapen i samma kaliber.

Fick inte låna
Förr kunde man hämta ett vapen hos vapenaffären för att provskjuta i lugn och ro. Det går inte längre! Jag blev tvungen att söka licens på ett vapen som jag inte ens fick se, det fanns visserligen ett likadant i affärens vapenställ, men ”mitt” vapen var kvar i kartongen.
Ansökan om licens inlämnades. Ryktesvis var handläggningstiden cirka 26 veckor. Andra sa 15 veckor, men faktum är att jag fick min licens på 10 veckor.
Jag lämnade mitt gamla vapen och fick det nya, efter kontant betalning, fortfarande kvar i sin kartong. Efter provskjutning, träffbild fem skott inom snusdosa på 60 meter utlovad, ville jag inte alls ha det vapnet. Snusdoseträffbilden hölls nätt och jämt på cirka 20 meter. Ett sådant vapen går inte att skjuta kajor på takåsar med.
Jag talade först med vapenhandläggaren. Min önskan var att jag skulle få låna hem ett vapen för provskjutning som förr i tiden. Jag har ju trots allt haft licens för en .22 long i 30 år.
Det gick inte, bestämmelserna medger inte det numera. Skulle jag få ut ett vapen från handlaren för att prova, var de tvungna att ha en man från affären med mig.

Sunt förnuft saknas
Jag talade sedan med butiken. Man uppgav där att man skulle hjälpa mig med att undersöka vapnet. Jag vill inte ha det vapnet. Hade jag kunnat provskjuta det vapen jag var intresserad av innan köpet, så hade det aldrig blivit någon affär. I alla fall inget köp av det vapnet.
Man sa att ett annat vapen fanns i affären. Ett mer än dubbelt så dyrt som det vapen jag köpt. Det krävs då dessutom en ny omgång med licensansökan, licensavgift och väntetid på licens innan jag kan provskjuta igen. Tänk om jag inte blir nöjd med det vapnet heller!
Att få tillbaka det vapen jag från början bytte in, om det finns kvar, kommer också att kräva en ny licensansökan med väntetid, licensavgift och kostnader. Vart har allt gammaldags sunt förnuft tagit vägen? Det borde inte vara omöjligt, att för en som vill byta till ett vapen i den klass/kaliber man redan har, att som förr få låna och provskjuta det i lugn och ro.
Kurt Ericson
Odensvi

Uppdatering av debattartikel
Allt jag skrev tidigare stämmer med vad jag upplevt och fått som besked från vapenhandlare och handläggare. Från båda parter sades att man inte längre får låna vapen för provskjutning.
Jag satte mig då och författade ett brev till Rikspolisstyrelsen för att påtala det orimliga i systemet.
Under letande efter adressen finner jag en författning, RPSFS 2009:13. I denna står under kap. 15 sid 41 exakt det jag efterlyser. Vapenhandlare får visst låna ut vapen för provskjutning till person som tidigare har licens för den vapenklass som åsyftas.
Dessutom får jag under dagen dessutom samtal från polisen som bekräftar att det är så. Det är alltså inte polisen, utan vapenhandlare, som avgör om man ska låna ut ett vapen för provskjutning. I mitt fall såg jag väl inte tillräckligt förtroendeingivande ut.      
Jag är dock fortfarande kvar på rutan där jag måste söka licens för mitt gamla vapen om jag nu skulle lyckas bli av med det vapen jag köpt.
Kurt Ericson
Odensvi

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget