varg.jpg" alt="Rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson ger sin förklaring till varför föreningen inte ville delta i förra veckans symposium som syftade till att bekämpa illegal jakt på varg." width="2048" height="1026" data-id="37861" /> Rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson ger sin förklaring till varför föreningen inte ville delta i förra veckans symposium som syftade till att bekämpa illegal jakt på varg.

Debatt: Rovdjursföreningen: ”Symposiet kunde bli ett PR-jippo”

I en krönika som publicerats på svenskjakt.se undrade reportern Olle Olsson varför Svenska Rovdjursföreningen valt att inte delta i ett symposium om illegal jakt i förra veckan. Vi var inte med därför att symposiet kunde bli ett PR-jippo för illegal jakt.

Vi är helt överens med Olle Olsson om att det är viktigt att bekämpa den illegala jakten. Vi menar att det behöver ske med ökade polisinsatser, men också genom att motarbeta ursäktande och överslätande attityder gentemot sådan brottslighet.

Det symposium om illegal jakt som nyligen ordnades av SLU:s institution för miljökommunikation var en avslutning på ett ”forskningsprojekt” med titeln Utmaningar för den politiska legitimiteten inom svensk naturresursförvaltning – fallet den illegala jakten.

 

Jämför med civil olydnad

Redan titeln antyder att projektet inte fokuserar på hur den illegala jakten bäst bekämpas, utan snarare på att ifrågasätta legitimiteten i svensk viltförvaltning.

Projektet har resulterat i en doktorsavhandling av Erica von Essen, som i sitt pressmeddelande om avhandlingen jämförde de grova jaktbrotten med civil olydnad, och mer eller mindre uttryckligen försökte ursäkta denna brottslighet med att jägarna skulle ha för lite inflytande över besluten om viltförvaltningen.

Svenska Rovdjursföreningen har kritiserat von Essens utgångspunkter och hennes sätt att presentera sina slutsatser, och på det har von Essen bland annat svarat ”att illegal jakt bör erbjudas en plats vid det ’motståndsbord’ som nu rymmer betydligt fler än 1960-talets medborgarrättsrörelse”.

 

Förlåtande syn

Av dessa skäl befarade vi att symposiet kunde bli ett PR-jippo för en förlåtande eller överslätande syn på grova jaktbrott, och att vi inte skulle kunna motverka det genom att vara där. Därför valde vi att inte delta.

I efterhand kan vi konstatera att symposiet inte fått särskilt mycket medial uppmärksamhet, och därmed inte blivit det PR-jippo som vi befarade, och det tycker vi är bra.

Vi skulle gärna delta i en närmare diskussion med Svenska Jägareförbundet om hur illegal jakt kan motverkas, och i synnerhet om hur ursäktande eller överslätande attityder mot illegal jakt kan motverkas.

Torbjörn Nilsson

Ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

 

Läs även:

• Vargforskare: ”Att förstå är inte att ursäkta

• Viktigare att stoppa den legala jakten än den illegala

• WWF: ”Vi fick ingen inbjudan”

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget